Care este semnificatia mirului si cum trebuie folosit pentru a avea puteri vindecatoare
Se spune ca vindeca suferintele, alina durerile si ne apara de rele. Putini stiu, insa, cum se face si ce secrete ascunde mirul.
C-ar fi vindecator de boli, c-ar alina suferintele oamenilor si... ca ne-ar apara de rele! Nu putini sunt cei care vorbesc despre mir ca despre un ulei...miraculos! Mirul a fost folosit mai intai in cultul iudaic, apoi a intrat si in cultul crestin: "Atunci cand Domnul nostru Iisus a fost asezat in mormant, a fost uns cu miruri si infasurat in giulgiu. De aici, si femeile purtatoare de mir se numesc mironosite".
Mai tarziu, Marele Mir preparat din ulei de masline, vin curat, alaturi de 39 de arome a inceput sa fie folosit la botez: "Taina botezului, la noi crestinii, este insotita de taina mirungerii. Dupa ce iese din cristelnita botezului, copilul se unge cu sfantul si marele mir. Acela este momentul cand copilul primeste pecetluirea celor 5 simturi ale sale."
Este momentul sacru cand "duhul sfant pogoara asupra copilului si asupra celui care primeste, harurile si darurile sale. Deci, prin sfantul mir, pogoara asupra copilului, harurile lui Dumnezeu si darurile lui".
Apoi, se mai spune ca "mirul acesta care alunga suferintele oamenilor este mirul de la sfantul maslu. cel care este sfintit de 7 ori cu 7 binecuvantari de catre preotul care sfinteste de 7 ori la taina sfantului maslu care e tamaduitoare".
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Acest untdelemn este considerat vindecator de boli si suferinte.
„Omul daca are o anumita durere intr-o anumita parte a corpului, ungem in locul dureros. Tocmai pentru ca Dumnezeu sa reverse mila si harul sau asupra celui bolnav”, explica preotul.
In general, insa, preotul ne unge cu mir de la sfantul maslu la incheieturile mainilor si pe frunte. Nu intamplator!
„Pentru ca aici este mintea, aici este creierul nostru, au loc deciziile si de acea ne rugam la dumnezeu ca prin uleiul sfintit sa lumineze mintea noastra”, mai spune preotul.
MIRUL SFINTESTE MANCAREA
"Cand un crestin vine la taina sfantului maslu, care este o taina tamaduitoare de boli trupesti si sufletesti, crestinul vine cu o sticla de ulei sau cu mai multe sticle de ulei, pe care preotul le sfinteste la cele 7 evanghelii si apostole. Apoi, crestinul ia acest untdelemn si merge acasa si gateste cu el. Este sfintit si, astfel, gospodinele noastre sfintesc mancarea", povesteste preotul.
In Romania, Marele Mir se savarseste printr-o procesiune speciala, in dealul patriarhiei, odata la sapte ani, in Saptamana Mare. Mirul se fierbe mai multe zile la rand, pentru ca in Joia Mare sa fie sfintit. Multi credinciosi poarta o sticluta cu ulei sfintit la ei, care sa-i fereasca de rele. Preotii spun, insa, ca nu toate acestea sunt si sfintite.