Care este vârsta de pensionare în România in 2022. Se urmarește o egalizare în cazul barbaților și femeilor
Care este vârsta de pensionare în România în 2022. Iată când va fi egală vârsta de pensionare pentru barbați și femei!
Care este vârsta de pensionare în România in 2022. În prezent, în afară de România, doar în Polonia vârsta de pensionare diferă pentru femei și bărbați.
În momentul de față, toate pensiile, inclusiv cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.
Vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii.
Românii pot obține pensia pentru limita de vârstă când ajung la vârsta standard de pensionare, dacă îndeplinesc stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii. Totuși, în acest an, femeile pot ieși mai devreme la pensie decât bărbații. Recent, s-a afișat limita de vârstă pentru pensionare în 2022.
Anul acesta, persoanele care au atins vârsta standard de pensionare și care îndeplinesc stagiului de cotizare (minim 15 ani, complet 35 de ani) pot ieși la pensie.
Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei este de 63 de ani, însă în 2022, acestea se pot pensiona la 61 de ani.
În 2022, bărbații se pot pensiona dacă împlinesc 65 de ani în acest an și dacă au atins condițiile minime de cotizare, adică cel puțin 15 ani munciți legal.
Citeste si: Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunț despre creșterea pensiilor mici
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Însă bărbații care au lucrat în condiții grele, deosebite de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condițiile speciale.
În schimb, vârsta de pesnionare diferă pentru femei. Aceasta este, de principiu, de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. În 2022, de pildă, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți.
În acest an, femeile vârstnice se pot pensiona dacă au:
Citeste si: Salariul minim în agricultură și industria alimentară va crește prin lege la 3.000 de lei brut
De asemenea, femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare dacă au muncit în condiții grele și au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani.
Raluca Turcan declara anul trecut că legea pensionării prevede un plan treptat de egalizare a vârstei de pensionare, astfel încât, atât bărbații, cât și femeile, să iasă la pensie la aceeași vârstă, adică la 65 de ani.
„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan, apoi a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.
„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, mai declara Turcan, în 2021.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Astfel, până în 2035 vârsta legală de ieșire la pensie a femeilor va ajunge să fie egală cu cea a bărbaților, adică 65 de ani.
Citeste si: Noi vești pentru pensionari. Ministrul Muncii: „Nu voi semna o reformă care să ducă la sărăcia cetățenilor”
„Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023.
Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035. Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări”, a menționat Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii.
Așadar, rămâne să vedem dacă, în cele din urmă, autoritățile vor ajunge la un acord comun, sau nu, asupra vârstei egale de pensionare între femei și bărbați și dacă se va menține baremul de 65 de ani, sau se vor lua în considerare cele anunțate în februarie.