Inca din cele mai vechi timpuri, romanii respectau cu sfintenie aceste obiceiuri si traditii.
Obiceiuri si traditii. 1 Martie, ziua Martisorului
De 1 Martie, mai multe obiceiuri si traditii spun ca, la ziua de 1 martie, romanii celebreaza martisorul, un obicei plin de simbolism al primaverii.
Martisorul se daruieste inainte de rasaritul soarelui, iar, de regula baietii daruiesc mici atentii fetelor.
Snurul de martisor este format din doua fire, unul rosu si unul alb, care reprezinta echilibrul: vara – iarna, cald – frig, intuneric – lumina, fertilitate – sterilitate.
Obiceiuri si traditii. 8 Martie, ziua mamei
In aceasta zi, in intreaga lume se celebreaza femeia, iar in Romania, tot la aceasta data se serbeaza si ziua mamei.
Obiceiuri si traditii. 25 Martie, Ziua Bunei Vestiri
Buna vestire sau Blagovestenia se celebreaza, in fiecare an, pe 25 de martie, fiind prima sarbatoare dedicata Maicii Domnului.
Se crede ca in aceasta zi, cucul va canta pentru prima oara, insa cantecul cucului trebuie asteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin si cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune in anul ce va urma.
Pe de alta parte, daca cantecul pasarii te va prinde intr-o pasa proasta, potrivit anumitor traditii si obiceiuri, e semn rau, iar lucrurile nu or merge bine.
De Buna Vestire, cele mai populare obiceiuri si traditii spun ca oamenii trebuie sa manance peste, insa pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa, pentru ca vor muri toti pestii din apa respectiva.