Care sunt cele mai periculoase dulciuri pentru dintisorii copiilor. Aflati chiar de la medicii dentisti
Craciunul, bucuria copiilor, chinul stomatologilor. Tone de dulciuri ajung sub bradul lui Mos Craciun si apoi, evident, sunt mancate de cei mici. Doar ca fericirea de moment se poate transforma intr-un chin pe termen lung. ##VIDEO39722##
La 5 anisori, Antonia priveste, fascinata, de pe scaunul stomatologului, la "pisicile aristocrate". Nu e prima data cand face cunostinta cu un cabinet dentar, mai ales ca nu refuza niciodata o tentatie dulce.
"Iti place ciocolata? Da. De care? De fructe!"
Tableta cu tableta, insa, zaharul care se aduna in gurita poate fi extrem de periculos. Nu de alta, dar dintii unui copil de 5 ani sunt mai sensibili decat ai unui adult.
Monica Cheregi, stomatolog: "Structura minerala este ceva mai slaba, periajul dentar, daca il fac singuri, este, in general, deficitar."
Asa ca o mai mare atentie la dulciurile care vor ajunge sub brad este recomandata. Doar ca asta nu e, totusi, o misiune usoara, marturiseste mamica Antoniei.
Oana Stoian, mama Antoniei: "Ciocolata alba, cu gust de fructe, si tot ce inseamna vata de zahar, dropsuri… A, tot ce e mai rau.
Tot ce-i mai rau, ce auzim de la doctor ca-i mai rau."
"Sa verificam dintisorii. Uite, vine Mos Craciun, o sa primesti multe dulciuri si sa vedem daca putem sa le mancam sau nu. Gurita mare."
Kilograme de bomboane de pom se evapora in pungile clientilor cat ai zice… carie. Sunt unele dintre cele mai atractive dulciuri ale sezonului, dar si printre cele mai pacatoase, din perspectiva dentara.
"Cand vezi un asa munte de bomboane parca e greu sa te abtii ca adult, daramite ca si copil. Problema, insa, pe care o ridica medicii stomatolog, este ca o astfel de bomboana poate sa faca extrem de mult rau dintilor. Si nu neaparat pentru ca este foarte dulce, ci pentru faptul ca sta foarte mult in gura pana cand este topita."
Monica Cheregi, stomatolog: "Cele mai periculoase sunt dulciurile care sunt foarte lipicioase.
Aici intra caramelele, intra jeleurile, ele raman in contact cu suprafata smaltului foarte mult timp, demineralizeaza."
Si, uite-asa, s-a ajuns la o statistica ingrijoratoare: 75% dintre micutii cu varste intre 5 si 13 ani au carii la dintii de lapte, 4 din 10 la cei definitivi si 90% dintre ele sunt netratate.
"Trebuiesc educati si date cu masura."
"Cand mi-e pofta mai iau un biscuite.
A fost ferit de dulciuri pana acum. De ce, doamna? Mai putine adica, mai mult fructe. Mai mult fructe? Da."
Secretul ar fi, intr-adevar, fructele, spun medicii. Dar, cum vorbim de copii, e mai greu sa ii convingi ca o portocala e mai buna decat o ciocolata.