Experții atrag atenția că blocurile șubrede din București s-ar putea prăbuși, în condițiile în care autoritățile nu reușesc să consolideze toate clădirile cu probleme. Cercetătorul Dragoș Toma a dezvoltat o aplicație despre hazard, expunerea la risc și vulnerabilitatea seismică a Bucureștiului. 

Tipuri de clădiri cu risc 

Conform acestuia, zonele cele mai afectate ar fi zona centrală și acolo unde sunt străduțe foarte înguste, dar este o combinație automat legată și de densitatea clădirilor, vulnerabile la cutremur.

Citește și: „Mami, sunt în flăcări. Pentru mine s-a terminat”. Mesajul emoționant transmis de o tânără, cu puțin timp înainte să moară într-un incendiu din Franța

Există patru tipuri de clădiri unde riscul este mai mare în cazul unui cutremur:

  • clădirile care au fost construite între anii 1963 și 1977. Acestea nu au fost proiectate să reziste unui seism mai puternic.
  • blocurile cu spații mari la parter, cum ar fi magazine cu vitrine din sticlă sau parcări, pentru că nu există pereții de susținere 
  • clădirile care au etajele mai late ca suprafață decât parterul, pentru că centrul de greutate este mai sus, iar asta înseamnă că sunt la un pas de colaps 
  • clădirile construite fără grinzi 

Cele mai afectate zone din țară în cazul unui cutremur

Cercetătorii Institutului Naţional de Fizică a Pământului au realizat o hartă prin care ne arată care ar fi cele mai afectate zone ale României în cazul în care ar avea loc un cutremur de proporţii la noi în țară. Cum nu există pereții de susținere, riscul de a se prăbuși total este unul major. 

Citește și: Un oraș din Turcia, oază de liniște și siguranță în dezastrul lăsat în urmă de cutremur

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

În cazul unui cutremur din zona Vrance, cutremurul ar radia către zona Moldovei, până la Iaşi, şi către sud-vest, fiind inclusă şi capitala printre cele 30 de oraşe unde pagubele ar fi cele mai mari.

Citește și: Aceasta este aplicația care îți poate salva viața în caz de cutremur. Cum funcționează

Potrivit specialiştilor, pagube însemnate ar apărea şi în centrul ţării, care e colorat în verde, ceea ce înseamnă că pagubele ar fi mai mici.

Vestul ţării, colorat în albastru și verde, ar fi cel mai ferit în cazul unui astfel de seism.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si