Care sunt cele mai sigure locuri din România în caz de cutremur?
Tragedia din Turcia este una devastatoare pentru populația țării. Peste 5.000 de persoane și-au pierdut viața în Turcia și aproape 1.500 în Siria. Este foarte important să cunoaștem care sunt cele mai sigure locuri din România în caz de cutremur, dar și ce putem face în cazul producerii acestuia.
Cinci județe se află în topul celor mai periculoase din punct de vedere seismic. În zona seismică Vrancea au loc periodic cutremure mici. Potrivit experților, acestea nu reprezintă un potențial pericol. În ciuda acestui lucru, mulți oameni se întreabă ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur mare și care sunt cele mai sigure județe din România?
Cei de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au făcut o listă cu acestea.
Care sunt cele mai sigure locuri din România în caz de cutremur?
Conform istoricului seismografic, cele mai sigure județe din România în caz de cutremur major sunt Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și Constanța.
De asemenea, la fel de sigure sunt și Suceava și Maramureș. Aproape la fel de sigure sunt și zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva și Bistrița.
Un punct de siguranță este între județele Sibiu și Brașov, fiind județe cu risc seismic mediu. Mai mult de atât, Târgu Mureș, Piatra Neamț și Suceava fac parte din județele du risc mediu de cutremure.
„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru.
În zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă, Tulcea”, potrivit statisticii realizate de INFP.
Ce trebuie să faci în caz de cutremur?
Un cutremur precum cel din Turcia poate fi devastator. Acest lucru rezultă din bilanțul victimelor, care este actualizat periodic. În ciuda faptului că tehnologia a evoluat mult, la fel și seismologia, știința care studiază acest tip de fenomene, există puține modalități prin care se pot detecta viitoarele cutremure.
Recomandările DSU. Ce trebuie să faci în caz de cutremur
Dacă sunteți în casă, rămâneți înăuntru.
Dacă vă aflați în interior, stați lipit de un perete aproape de centrul clădirii
Stați în tocul de la ușă
Adăpostiți-vă pe sub mobila grea, un birou sau o masă.
Stați departe de ferestre și de ușile exterioare.
Dacă sunteți în aer liber, stați în aer liber,
Stați departe de liniile de înaltă tensiune sau de orice altceva care ar putea cădea.
Stați departe de clădiri le care ar putea să cadă peste dumneavoastră.
Nu folosiți chibrituri, lumânări sau orice flacără. Conductele de gaz rupte și focul nu se amestecă.
Dacă vă aflați într-o mașină, opriți mașina și rămâneți înăuntru până când se oprește cutremurul.