In articol:
Grupa sanguina a unui individ rămâne neschimbată pe parcursul vieții, cu excepția cazurilor de transplant de măduvă sau în infecții, boli maligne sau boli autoimune.
Cele mai cunoscute grupe de sânge
Sistemul OAB cuprinde 4 grupe de sânge: grup O (grup zero) sau I, grup A sau II, grup B sau III și grup AB sau IV. Vei întâlni denumirile OI, AII, BIII, ABIV.
Sistemul RH cuprinde două grupe de sânge diferențiate prin prezența sau absența unor antigene specifice ce constituie "factorul RH" (cel mai important este antigenul D): prezența pe suprafața eritrocitelor a antigenului D determină RH-ul pozitiv, iar absența să determină RH-ul negativ.
Precizarea grupului sanguin a unei persoane trebuie să conțină obligatoriu tipul de antigen OAB și prezența sau absența facorului RH. Un exemplu: "grup BIII-RH pozitiv".
Grupele sanguine care se întâlnesc mai des sunt A și 0, în timp ce B și AB sunt mai rare.
Donatori universali și primitori universali
Globulele roșii din sângele nostru au diferite caracteristici la fiecare dintre noi. Din punct de vedere imunologic există deosebiri în compoziția sângelui-globulele roșii se deosebesc prin prezența sau absența pe suprafața lor a unor substanțe chimice speciale-antigene (aglutinogene), iar în ser se remarcă absența anticorpilor (aglutinine) corespondenți antigenelor prezente pe eritrocite și prezența anticorpilor corespondenți antigenelor absente. Pe bază acestor deosebiri au fost stabilite grupele sanguine umane.
Din punct de vedere imunologic, grupul OI poate dona sânge oricărui alt grup (se spune că sunt "donatori universali"), grupul ABIV poate primi sânge de la oricare alt grup (se spune că sunt "primitori universali"), grupul de sânge AII poate dona sânge numai grupului AII și ABIV, grupul de sânge BIII poate dona sânge numai grupului BIII și ABIV.
Practic, regulile transfuzionale indică transfuzia de sânge strict izogrup. Grupul de sânge RH-negativ poate dona sânge ambelor grupe RH, grupul de sânge RH-pozitiv poate dona sânge numai grupului de sânge RH-pozitiv.
Grupe rare de sânge
Două noi sisteme de grupe sangvine au fost descoperite în 2014, potrivit Adevarul. Cele două poartă numele Langereis (Lan) şi Junior (Jr) şi au fost identificate de cercetătorii de la Institutul Naţional de Transfuzii Sangvine din Franţa.
Este vorba, de fapt, despre două proteine de pe suprafaţa globulelor roşii, care favorizează transportul unor substanţe în afara celulelor. Ambele grupe noi de sânge se întâlnesc rar în Europa, însă profilul grupei Junior este prezent la câteva zeci de mii de japonezi.
Potrivit „The Hindu”, cea mai rară grupă de sânge se numeşte „sângele Bombay” (HH). Este un tip de sânge în afara sistemului standard ABO, iar în lume se găsesc doar câteva zeci de persoane cu acest tip de grupă.