Care sunt produsele autohtone cu cele mai mari urme de pesticide. Le consumi zilnic, dar nu stiai asta despre ele
Peste 2.000 de loturi de fructe, legume si cereale din productia autohtona au fost testate in anul 2015 pentru a afla daca depasesc limita legala de pesticide.
Rezultatele nu sunt neaparat imbucuratoare, mai ales ca in aproape jumatate dintre fructe s-au gasit urme de chimicale. "Aceste reziduri de pesticide apar in urma nerespectarii aplicarii, ori ca nu se respecta doza, ori perioada de pauza, acea perioada intre tratament si recoltare", a declarat Aurelia Surdu, sef de laborator in cadrul Laboratorului National Fitosanitar, anunta cei de la Digi 24.
Din produsele autohtone, cele mai afectate sunt: salata, mararul, strugurii, capsunele, merele si secara.
Pana in momentul de fata nu exista o statistica concreta in ceea ce inseamna fructele, legumele si cerealele din strainatate.
Aceste fructe sau legume cu pesticide pot crea mari probleme de sanatate. "Dioxina si furanii pot sa determine, spre exemplu, malformatii congenitale daca sunt ingerate de o doamna insarcinata. Pot sa dea buza de iepure, spina bifida, sindrom down, daca mama are varsta inaintata", a declarat si doctorul Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.