Care sunt restricțiile pentru persoanele vaccinate COVID-19 si nevaccinate, în localitățile cu rata de incidență mare
Situația epidemiologică s-a agravat în ultimele zile atât în Capitală, cât și în alte orașe din țară. Bucureștiul se află în scenariul roșu, având acum o rată de infectare de 5,57 la mia de locuitori. Află ce restricții au fost impuse în localitățile cu rata de incidență mare.
Author: Alina Raducu marți 28 septembrie 2021 , 16:52
Astfel, carantina de noapte va fi instituită în weekend, în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mia de locuitori în ultimele 14 zile și pe tot parcursul săptămânii în zonele cu incidență a cazurilor COVID-19 de peste 7,5.
Însă, de la acestea sunt exceptate însă persoanele vaccinate anti-COVID, care vor putea ieși din casă și în intervalul 20.00-05.00.
În zonele în care rata de infectare este mai mare de 6, dar nu depășește 7,5, magazinele vor fi închise de la ora 18.00
în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
Certificatul verde COVID rămâne în vigoare în zonele cu incidență cu peste 3 la mie.
Pentru copii, obligativitatea de a prezenta un test PCR NEGATIV, limita a crescut de la 6 ani, la 12 ani.
Circulația în afara locuinței va fi posibilă pentru persoanele vaccinate, astfel:
Persoanele vaccinate de cel puțin 10 zile: pot circula fără restricții pe toată durata săptămânii. Nu este necesară declarația pe proprie răspundere, adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu.
Masca de protecție:
obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru
obligatorie pe o rază de 25 de metri în jurul unor spații publice, cum ar fi piețe, spații comerciale, unități spitalicești (fără a se limita la acestea)
Nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1000 locuitori.
vineri, sâmbătă și duminică, intervalul 20:00-05:00: circulația interzisă, cu anumite excepții (menționate în declarație). Pentru acest interval este necesară declarația pe proprie răspundere sau adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu.
Nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1000 locuitori
obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru
obligatorie pe o rază de 25 de metri în jurul unor spații publice, cum ar fi piețe, spații comerciale, unități spitalicești (fără a se limita la acestea)
Magazinele vor avea următorul program:
luni-joi: program normal
vineri-duminică: activitate permisă între 05:00-18:00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu
Restaurante și cafenele vor fi închise la interior, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.
Totodată, sunt interzise activitățile recreative și sportive, salile de sport, bazinele de inot, evenimentele private, evenimnetele in spatii inchise,evenimente in aer liber, competiițiile sportive, conferințele.
Aceasta este procedura stabilită prin legea 136/18.07.2020 pentru carantina zonală:
Direcția de Sănătate Publică (DSP) face o analiză pe baza metodologiei legale și propune carantinarea zonală Institutului Național de Sănătate Publică (INSP)
INSP evaluează analiza de situație locală propusă de către DSP
INSP avizează sau nu propunerea DSP
INSP, în cazul avizării favorabile, o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU)
CJSU decide
Șeful Departamentului pentru situații de urgență instituie, prin ordin, carantina zonală
Astfel, metodologia pentru carantină include mai multe condiții decât rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori, precum criteriul demografic, procentul din populație peste 65 de ani.