Sistemul de distribuție al unei mașini folosește axa cu came pentru a comanda deschiderea ți închiderea supapelor. Aceste axe cu came sunt antrenate de arborele principal al motorului prin intermediul curelei de distribuție sau al unui lanț. Teoretic, soluția cu lanț de distribuție este mai fiabilă, dar problemele întâmpinate la unele modele de mașini cu lanțurile de distribuție dovedesc că nu e obligatoriu.

Când se schimbă cureaua de distribuție

Citeste si: Schimbări în programul Rabla 2021. Prima de casare crește la 7.500 lei

O curea de distribuție trebuie schimbată cel puțin atunci când parcurgi kilometri menționați de către producătorul mașinii în manualul de întreținere, deoarece aceasta nu are o viață atât de lungă. Astfel, cureaua de distribuție trebuie schimbată fie înainte să parcurgi acei kilometri menționați în manualul de întreținere a mașinii, fie fix atunci, cum este precizat acolo.

Schimbarea curelei de distribuție[Sursa foto: dailydriven.ro]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Totuși, dacă se folosesc piese aftermarket, intervalul la care trebuie schimbată curea de distribuție trebuie ajustat după recomandările producătorului curelei. În mod normal, schimbarea curelei de distribuție trebuie făcută la 60.000 km și pot ajunge până la 200.000 km sau mai mult la motoarele moderne.

Citeste si: Chip tuning: Cât de dăunător este de fapt pentru motorul mașinii să îi crești puterea

Șansele să se rupă cureaua de distribuție dacă nu o schimbi la timp

În cazul în care intervalul de înlocuire a curelei de distribuție recomandat nu este respectat, aceasta se poate rupe cu consecințe catastrofale pentru motor. Asta deoarece supapele nu se mai închid, aflându-se în calea pistoanelor. În cel mai fericit caz, supapele vor fi îndoite, iar în cel mai grav, întregul motor va trebui reconstruit. Totul depinde de soluția constructivă aleasă pentru acesta (există și motoare care nu au de suferit dacă se rupe cureaua de distribuție, dar sunt mai degrabă excepții decât regula).

Sunt șanse mari  să se rupă cureaua de distribuție dacă aceasta nu este schimbată la timp. Cel mai important este materialul din care cureaua este făcută, dar și de regimul de exploatare al mașinii. De regulă, mașinile rulate în condiții dificile, cum ar fi praf, drumuri de țară, sarcini grele, vor înregistra o uzură mai mare și la nivelul sistemului de distribuție. Cele care au rulant preponderent pe autostradă sau drumuri rapide vor rezista mai bine în timp.

Cu toate acestea, fii atent și schimbă cureaua de distribuție la timp, pentru a nu da de probleme mult mai grave și mult mai costisitoare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si