"Avem, in perioada urmatoare, cateva zile cu fenomene meteorologice deosebite, temperaturi anuntate extrem de ridicate. Conform ultimei atentionari, de maine, in cinci judete, in partea de sud a tarii, intra in vigoare un cod portocaliu de canicula. Vorbim de judetele Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman. De asemenea, avem 32 de judete si municipiul Bucuresti cu cod galben de canicula.(...) Din ce primim ca informatii, vom avea un weekend de foc", a declarat ea.

Ministrul a adaugat ca, in urma unei discutii cu secretarul de stat Raed Arafat, a reiesit ca Departamentul pentru Situatii de Urgenta este pregatit sa intervina in cazul unor urgente majore.

"La nivel national sunt disponibile, in medie, 840 de ambulante si 270 de autospeciale SMURD care pot interveni la solicitarile cetatenilor. in functie de evolutia situatiei, avem capacitatea sa suplimentam numarul de echipaje de interventie. Totodata, cele sapte puncte operare aeriana la nivelul intregii tari sunt pregatite si avem posiblitatea sa operam cu noua aeronave SMURD care actioneaza in cazurile deosebite", a declarat ministrul.

Carmen Dan le-a cerut prefectilor sa monitorizeze, impreuna cu reprezentantii directiilor de sanatate publica, efectele temperaturilor ridicate si sa verifice stocurile de medicamente, in special cele destinate afectiunilor cauzate de canicula.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Mai transmitem solicitarea sa tineti permanent legatura cu primarii si sa identificati spatii climatizate si sa va asigurati ca exista posibilitatea amplasarii unor puncte de prim ajutor si de distribuire a apei potabile.(...) Verificati rezervele de apa, in special la nivelul spitalelor, al altor unitati sanitare si nu numai. Cer structurilor pentru situatii de urgenta o atentie crescuta pentru ca(...) exista riscul incendiilor de vegetatie", a transmis ministrul de Interne.

Ea a subliniat importanta transmiterii unor recomandari pentru populatie in spatiul public, vizand in special protejarea persoanelor varstnice si a copiilor. in acest sens, Carmen Dan a mentionat: evitarea iesirilor intre orele 11,00 si 18,00 si a expunerilor prelungite la soare.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, le-a cerut la randul sau prefectilor sa tina legatura cu directiile de sanatate publica si serviciile judetene de ambulanta, "care vor primi indicatii ca in situatiile in care creste numarul de solicitari sa suplimenteze echipajele".

Carmen Dan le-a reamintit angajatorilor ca exista un act normativ care prevede masuri de reducere a timpului de lucru si a efortului fizic. in acest sens, ea a enumerat prevederile OUG 99/2000: alternarea perioadelor de lucru in exterior cu perioade de repaus in zone umbrite, alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea ventilatiei la locul de munca, dar si a unei cantitati de doi- patru litri de apa in cazul in care se prelungeste perioada de canicula.

Elena Mateescu, director executiv la Administratia Nationala de Meteorologie, a anuntat ca in cursul diminetii de vineri este posibila emiterea unui Cod rosu de canicula pentru areale extinse din Oltenia si Muntenia.

Agerpres


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si