In articol:
- Cum alegem carnea de porc în preajma sărbătorilor
- Cum să alegem cea mai bună carne de porc
- Cum să deosebești părțile importante din carcasa de porc
- Cum să alegi carnea de porc pentru sarmale
Anual pe 20 decembrie, oamenii sărbătoresc Ignatul, mai exact ziua când se taie porcul.
Citește și: Sărbătoare 20 decembrie 2022: Ce trebuie să faci de Ignat și ce sfânt este prăznuit în calendarul ortodox?
Un măcelar a rupt tăcerea înainte de sărbătorile de iarnă.
Omul a explicat că în momentul în care există cancer in carnea de porc, aceasta nu este aruncată la gunoi, ci este de vândută, mai departe clienților.
Cum alegem carnea de porc în preajma sărbătorilor
Chiar dacă până la Crăciun ne aflăm în post, carnea de porc este unul dintre produsele cel mai des solicitate la magazine.
Agricultorii anunță prețuri duble pentru carnea de porc în preajma Crăciunului. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Consumatorii, victimele din prima linie, fac ceea ce știu mai bine, stocuri înainte majorărilor de preț la carnea de porc
Carnea de porc rămâne alegerea tuturor românilor pentru masa de Crăciun.
Astfel că acest tip de carne este mult mai gustos când se adaugă grăsime și este gătit la cuptor, pe grătar sau la tigaie. Specialiștii spun că trebuie să ne limităm la porții moderate, deoarece este o carne cu mult colesterol și proteine, care se digeră mai greu.
Citește și: Mâncare tradițională de Crăciun: Meniu complet pentru 2022
Dar carnea de porc are și beneficii mari în alimentație, fiind o sursă foarte bună de tiamină, vitamina B12, fier, seleniu și zinc, iar sărurile minerale din această carne se absorb destul de bine datorită grăsimilor pe care le conține.
O porție de 100 de grame de carne de porc gătită poate conține:
Calorii: 297 kcal
Apa: 53%
Proteine: 25,7 grame
Grăsime: 20,8 grame.
Potrivit experților în sănătate, trebuie să cumpărăm carne de la carmangeriile care au contracte cu producătorii locali. Carnea de porc va fi proaspătă și gustoasă, adusă în fiecare dimineață de la crescătorie, mai ales în preajma Crăciunului când sunt vânzări mari.
Cum să alegem cea mai bună carne de porc
Fii atent la culoare și alege carnea cu o nuanță sănătoasă de roșu-roze;
Evită carnea cu pete mari albe, galbene sau vineții… este posibil ca animalul să fi fost bolnav;
Bucățile de carne trebuie să fie tari, cu fibre dense;
Carnea prea moale, în care rămân urmele de degete provine ori de la animale bolnave, ori a fost congelată și decongelată de mai multe ori;
Grăsimea inserată în pulpă sau în ceafa de porc trebuie să aibă o culoare albă, curată;
Grăsimea galbenă arată că este o carne veche sau provine de la animale bolnave;
Carnea cu mai multe tonuri de culoare indică faptul că nu a fost păstrată în condiții salubre și la temperaturi scăzute;
Oasele trebuie să fie albe și să aibă un aspect neted și curat la capete
Șunca trebuie să aibă un aspect alb, curat, să lase o senzație ușor lipicioasă când o atingi și să fie fermă, nu moale și galbenă.
Cum să deosebești părțile importante din carcasa de porc
Carnea cea mai bună din carcasa unui porc provine de la mușchi, antricot și vrăbioară. Din aceste bucăți se pregătesc mezelurile de calitate sau fripturile rafinate cu sos la cuptor.
Ceafa și fleica sunt recomandate în special pentru friptura la grătar și pentru cârnați.
Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Rasolul și pulpa sunt folosite pentru carnea tocată, pentru tocănițe și ciorbe acre.
Costițele de porc sunt delicioase după ce sunt bine marinate și gătite la grătar sau la cuptor.
Citește și: Crăciun 2022. Care este cel mai nociv aliment de pe masa tradițională de Crăciun
Slănina se topește și se obține untură pentru gătit sau pentru conservarea cărnurilor la borcan.
Mușchi
Cotlet și antricot
Pulpa (jambon)
Piept cu os
Spată
Ceafă
Fleică
Rasol
Rasol
Cap
Cum să alegi carnea de porc pentru sarmale
Sarmalele sunt mai gustoase dacă au și un pic de grăsime. Cea mai bună carne pentru sarmale este pulpa de porc sau carne de pe spate în combinație cu piept de porc care conține și straturi subțiri de grăsime. Proporția trebuie să fie de 20% grăsime la 80% carne, cantitatea de grăsime pentru sarmale fiind mai mică decât cea pentru cârnați.