În urma activităților efectuate în domeniul combaterii traficului cu bunuri de patrimoniu cultural, polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale Caraș-Severin, au recuperat săptămâna aceasta, o carte bisericească tip Minei, veche de peste 185 de ani, tiparită la Blaj în 1838, despre care se presupune că ar fi fost sustrasă dintr-un lăcaș de cult din țară.

Obiectele au fost predate unui muzeu

Luna trecută, polițiștii, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, au efectuat 3 percheziții domiciliare în Caraș-Severin, în urma cărora au fost găsite și indisponibilizate

alte 93 de cărți și documente vechi, bisericești, despre care există indicii rezonabile că provin din traficul cu bunuri culturale mobile sustrase.

Citește și: A furat racla aurită și s-a lepădat de moaște

Obiectele susceptibile de clasare în patrimoniul cultural național au fost predate unui muzeu, pentru expertizare și demararea procedurilor de includere în patrimoniul cultural național al României.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Potrivit Legii nr. 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural național, patrimoniul cultural național mobil este alcătuit din bunuri cu valoare istorică, arheologică, documentară, etnografică, artistică, ştiinţifică şi tehnică, literară, cinematografică, numismatică, filatelică, heraldică, bibliofilă, cartografică şi epigrafică, reprezentând mărturii materiale ale evoluţiei mediului natural şi ale relaţiilor omului cu acesta, ale potenţialului creator uman şi ale contribuţiei româneşti, precum şi

a minorităţilor naţionale la civilizaţia universală.

Astfel, în categoria bunurilor ce alcătuiesc patrimoniul cultural național mobil se regăsesc și manuscrise, incunabule, cărţi rare şi cărţi vechi, cărţi cu valoare bibliofilă, documente şi tipărituri de interes social, documente de arhivă, hărţi şi alte materiale cartografice, iar vânzarea publică a bunurilor culturale mobile aflate în proprietate privată sau intermedierea vânzării se efectuează numai prin operatori economici autorizați de către Ministerul Culturii.

Citește și: Percheziții la un cunoscut dezvoltator imobiliar. Acesta a construit ilegal încă un etaj la un bloc

Nu achiziționați astfel de obiecte de pe diferite platforme sau site-uri, dacă nu aveți certitudinea asupra provenienței licite a acestora.

Acum o lună, un tânăr de 25 de ani a fost reţinut pentru că ar fi furat mai multe bunuri de patrimoniu din lăcaşuri de cult din Bucureşti. În 30 aprilie, bărbatul ar fi luat racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi obiecte de aur de la Capela „Sfânta Elisabeta” Cotroceni. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si