Casa Albă a subliniat vineri că decizia de a negocia cu Rusia îi revine Ucrainei şi că în niciun caz nu face presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca acesta să se aşeze la masa negocierilor.

Citește și: Două centrale nucleare din Ucraina, afectate după atacul masiv al Rusiei

Declaraţiile au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby, într-o convorbire cu jurnaliştii, potrivit presei internaționale.

"Acest război s-ar putea încheia astăzi"

"Acest război s-ar putea încheia astăzi, dacă domnul Putin (preşedintele rus Vladimir Putin- n.r.) ar face ceea ce este corect. Evident, (Putin) nu s-a arătat dispus să-şi retragă trupele şi toţi suntem de părere că un acord diplomatic negociat este cel mai bun lucru pe care îl poate face Putin", a declarat Kirby.

Citește și: Rusia își întărește flota la Marea Neagră. Putin, ședință de urgență cu Consiliul de Securitate

Totuşi, Kirby a insistat că îi revine lui Zelenski misiunea de a stabili când este pregătit să negocieze şi sub ce format, potrivit Agerpres.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Nimeni din SUA nu face presiuni şi nu insistă sau îl împinge să se aşeze la masa" negocierilor, a dat asigurări Kirby.

Săptămâna aceasta, preşedintele Şefilor de Stat Major din SUA, generalul Mark Milley, a declarat că este posibil ca Ucraina să se afle într-o poziţie de forţă pentru a negocia o retragere a Rusiei.

Ucrainenii au înregistrat "succes după succes", spre deosebire de ruşi care "au dat greş de fiecare dată", a spus generalul Milley.

Rusia riscă să piardă și Crimeea

Rusia a anunţat vineri că efectuează lucrări de construire a unor fortificaţii în peninsula ucraineană Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014), după retragerea soldaţilor săi din regiunea ucraineană vecină Herson în faţa unei contraofensive a armatei Kievului.

'Lucrările de construire a fortificaţiilor se desfăşoară sub controlul meu pe teritoriul Crimeii pentru a garanta securitatea locuitorilor' de aici, a declarat Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Moscova după anexarea acestei peninsule ucrainene.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

El a subliniat totuşi că securitatea Crimeii trece 'în principal prin măsuri de pus în aplicare pe teritoriul regiunii Herson', adiacentă peninsulei, în sudul Ucrainei.

Acest anunţ intervine în timp ce forţele ruse au efectuat săptămâna trecută o retragere umilitoare în această regiune, după ce au eşuat în a contracara un contraatac al soldaţilor ucraineni.

Retragerea militarilor ruşi, care au abandonat în special capitala regională cu acelaşi nume, a permis forţelor Kievului să-şi apropie tunurile de Crimeea, devenită ţintă de mai multe ori în ultimele luni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si