Directorul Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu Bacau, Petru Cimpoesu (foto) care anul trecut, dupa ce imobilul a trecut din patrimoniul firmei Inter Terra in posesia administratorului acesteia, cetateanului italian Mario Maggi, a declarat ca situatia cladirii "s-ar rezolva mai usor printr-un seism", ne-a relatat intr-un scurt interviu cum institutia pe care o conduce a facut tot ce a fost posibil, fara niciun fel de succes, pentru ca acest imobil sa dispara pentru totdeauna.
"Domnule director care este situatia casei in care s-a nascut poetul Vasile Alecsandri, imobil aflat in Bacau?
In cazul casei lui Vasile Alecsandri noi nu putem face mare lucru. Ceea ce a tinut de noi am facut. Am dat o amenda proprietarului, undeva intre 8.000 si 10.000 de RON. Aceasta amenda nu a fost achitata, ci a fost constestata in instanta. Dupa ce a pierdut procesul proprietarul a facut recurs, iar in prezent se judeca recursul. Acolo in prima instanta trebuie cumparat imobilul. Dupa aceea, având in vedere ca Primaria este eligibila la fonduri europene, sa inceapa restaurarea. Primarul de aici, din Bacau, a promis prin 2008 ca va face chestia asta. Exista chiar o hotarâre de Consiliu Local care-l mandateaza sa inceapa negocierile sa cumpere, dupa care a renuntat, n-am mai cumparat, a motivat ca patronul italian care are casa a cerut prea mult si a ramas asa.
Ce suma a fost ceruta pe casa?
Nu stiu exact. S-au vehiculat sume in jur de 700.000 de euro, dar nu-mi vine sa cred. Eu cred ca ei o dau si cu 300.000 de euro, dar nu exista, pâna una, alta, ma rog, vointa. Pentru ca acea casa este intr-o zona centrala si are si teren in jur, ma rog, din punct de vedere imobiliar. Povestea care v-o spun eu era din 2008, când preturile imobilelor erau la apogeu.
Acum probabil ca ar mai fi scazut. Primaria mai are si posibilitate de expropiere din motive de utilitate publica.
Stim ca Primaria nu a facut nimic, dumneavoastra n-aveti nici o putere acolo?
Noi suntem o institutie deconcentrata a Ministerului Culturii si avem patru oameni la ora asta, avem numai sarcini de verificare, control si, eventual, de penalizare la Legea 422/2001.
Cu alte cuvinte nu se poate face nimic daca Primaria nu ia nicio masura?
Fie Primaria, fie Consiliul Judetean, adica oamenii care au bani sau cineva care are bani si care vrea sa faca ceva. Solutia pe care noi am propus-o a fost asta ca acea casa sa fie reintrodusa in circuitul public, sa fie rascumparata de la proprietari, care au cumparat-o pe nimica toata, cu vreo 70.000 sau 700.000 de milioane (vechi- n.n.) sau asa ceva, oricum cu o suma modesta, si putea fi rascumparata, fie de administratia judetului, fie de administratia locala si transformata intr-un centru cultural. Sigur nu poti s-o faci intr-un an, poti s-o faci in zece ani sau in cincisprezece ani, important este sa incepi sa lucrezi mai intâi la acoperis, la structura de rezistenta si incet, incet. Legea asta de care va ziceam, 422, prevede inclusiv obligatia Consiliilor Locale de a aloca din buget o anumita suma pentru restaurarea monumentelor istorice, sau pentru reparatii, pentru ca nu e singura care ar fi in patrimoniul Primariei. Dar daca nu au vrut n-ai ce sa le faci si in scurt timp, probabil, ca va intra in colaps total, adica ea este deja intr-un grad foarte avansat de degradare, abia mai sta, la cel mai cutremur se duce jos.

Directorul Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu Bacau, Petru Cimpoesu care anul trecut, dupa ce imobilul a trecut din patrimoniul firmei Inter Terra in posesia administratorului acesteia, cetateanului italian Mario Maggi, a declarat ca situatia cladirii "s-ar rezolva mai usor printr-un seism", a relatat intr-un scurt interviu pentru Historia.ro cum institutia pe care o conduce a facut tot ce a fost posibil, fara niciun fel de succes, pentru ca acest imobil sa nu dispara pentru totdeauna.

"In cazul casei lui Vasile Alecsandri noi nu putem face mare lucru. Ceea ce a tinut de noi am facut. Am dat o amenda proprietarului, undeva intre 8.000 si 10.000 de RON. Aceasta amenda nu a fost achitata, ci a fost constestata in instanta. Dupa ce a pierdut procesul proprietarul a facut recurs, iar in prezent se judeca recursul. Acolo in prima instanta trebuie cumparat imobilul. Dupa aceea, avand in vedere ca Primaria este eligibila la fonduri europene, sa inceapa restaurarea.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Desi primarul a promis ca va cumpara si va restaura casa veche de 200 de ani, pana in prezent nu a fost luata nicio masura.

"Primarul de aici, din Bacau, a promis prin 2008 ca va face chestia asta. Exista chiar o hotarare de Consiliu Local care-l mandateaza sa inceapa negocierile sa cumpere, dupa care a renuntat, n-am mai cumparat, a motivat ca patronul italian care are casa a cerut prea mult si a ramas asa" a mai declarat Petre Cimpoesu.

Citeste mai multe AICI.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si