Celebre peste hotare, casele din lemn au inceput sa le faca cu ochiul si romanilor. Cel mai bucuros e Vasile Purcariu, care, vreme de 20 de ani a facut astfel de locuinte doar pentru straini. Acum, cererea a crescut si pe piata noastra.

Mihai Vagauna- electrician: la bloc plateam plateam o medie de 400-500 de lei la gaz pe timp de iarna, pe cand aici am incalzire centrala pe gaz si platesc la jumatate.

Mihai Vagauna, tata a doi copii, a renuntat la apartament pentru o astfel de casuta.  Are si motive, spune el. Casa nu e prietenoasa doar cu mediul, ci si cu buzunarul, astfel ca o locuinta atat de rentabila merita asteptata.

Vasile Purcariu -mester: o astfel de casuta trebuie 2 luni de zile lucrata la rosu in santier, dupa care trebuie sa stea 6 luni de zile pentru tasare pentru uscare, dupa care se revine cu slefuitul, cu lacuitul, dusumele plus geamuri, usi.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Eu as da garantie 100 de ani, dar daca sunt tratate corespunzator, nu au moarte"

"La rosu ajunge cam 250-280 de uero in functie de compartimentarea casei, iar la cheie de obicei ajunge cam inca 60% din valoarea casei la rosu in functie de cererile clientilui."

Cei care isi doresc o casa construita ca pe vremea bunicilor mai au o varianta- pot sa aleaga ca model casele din Muzeul Astra din Sibiu. Insititutia a demarat un proiect care are ca scop incurajarea constructiilor facute dupa tipare traditionale.

Doritorii nu sunt deloc putini.

Cosmin Calinescu, purtator de cuvant CNM Astra: am primi solicitari si  din partea romanilor stabiliti in strainatate, in special in zonele muntoase, este un proiect de succes, in speta ca aceste solictari vin incontinuu.

O astfel de casa traditionala a fost construita de specialistii muzeului in comuna Arpasu de Jos. Autoritatile vor amenaja in interior un muzeu.

Constantin Vacariu, primar Arpasu de Jos -  prin intermediul Muzeului Astra am gasit si meseriasii de care dansii dispun si ei au si montat-o, ei au pus-o aici pe aceasta platforma

Adrian Scheianu, muzeograf: cu siguranta casa poate fi upgradata vorim de modernitate, confortului din zilele noastre, adaptata modului de viata modern.

Constructia unei astfel de case costa aproximativ 40.000 de lei.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si