Protestatarii de la Casele județene de Pensii au fost într-o nouă grevă de avertisment miercuri dimineață, de la 8 până la 10.00, însă amenință cu greva generală pentru ziua de 27 noiembrie.

Citește și: Ce conține noul PNRR modificat de Guvern și acceptat de Comisia Europeană. Premierul Ciolacu: "Am scăpat de coșmarul înghețării pensiilor"

Angajații sunt nemulțumiți de nivelul mic al salariilor și de inechitățile salariale în raport cu funcționarii din aparatul central.

Ei spun că prostestele lor nu au fost luate în seamă de guvernanți de luni întregi și amenință cu blocajul total în sistemul de pensii și la necalcularea pensiilor conform noii Legi.

În aceste condiții, există temeri cu privire la întârzierile pensiilor din luna decembrie 2023, după ce oficialii din Ministerul Muncii au dat asigurări că pensiile vor ajunge la beneficiari la timp pentru sărbători.

Când intră pensiile în luna decembrie 2023

În fiecare lună, în cazul în care nu sunt situații excepționale, pensiile se achită pe card „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.

12 decembrie 2023 pică într-o zi de marți, deci nu ar fi motive pentru ca graficul de distribuție să fie dat peste cap.

Pensionarii care își primesc pensia acasă cu Poșta Română încasează banii în intervalul 1- 15 ale lunii – la domiciliul fiecăruia, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Șefii casei naționale de pensii au declarat că nu vor fi probleme la plata pensiilor în decembrie 2023.

„În primul rând trebuie sa precizez că noi facem viramentele de bani către Poșta Română și alte bănci începând din 20 noiembrie.

Faptul că vor exista câteva zile libere la finele lui noiembrie și început de decembrie nu ne afectează. Noi asiguram fluxul normal. Sigur, va exista o presiune pe poștași care vor trebui să ajungă și în Munții Apuseni, și la cota 2.000. Dar o vor face, așa cum au mai făcut-o. Însă, fac precizarea foarte importantă, că avem banii de pensii", a explicat recent șeful Casei de pensii, Daniel Baciu.

Ministrul muncii, alături de șeful Casei de pensii

[Sursa foto: Facebook]

Proteste la casele teritoriale de pensii. Se amenință cu blocajul total în sistemul de pensii 

Protestatarii de la Casa Județeană Vaslui au transmis un memoriu prefectului județului în care este rugat să le transmită mai departe către Guvern și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale doleanțele.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Protestatarii vasluieni, după câtava zile bune de prosteste în care nu au fost luați în seamă de guvernanți, amenință cu blocajul total în sistemul de pensii și la necalcularea pensiilor conform noii Legi. 

Funcționarii Caselor județene de Pensii reclamă nivelul salarizării care este sub nivelul de remunerare a muncii salariaților structurii centrale, din cadrul CNPP.

Protestatarii spun că munca salariaților din cadrul Caselor de Pensii este una complexă, care presupune un înalt grad de responsabilitate, un consum mare de efort, de resurse intelectuale și psihice, și că este nejustificat ca nivelul salarizării să fie sub nivelul de remunerare a muncii salariaților structurii centrale, din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice.

Acest lucru ar fi discriminatoriu deoarece în cadrul altor instituții sau autorități (ANAF, Consilii Județene, CNAS, etc) salarizarea personalului din structurile teritoriale se face prin asimilare cu cele de la nivel central.

Casele de pensii, în fața grevei generale

Casele de pensii, în fața grevei generale

[Sursa foto: Monitorul de Vaslui]

Noua lege a pensiilor, în pragul unui blocaj

Angajații nemulțumiți din casele de pensii spun că "implementarea mult trâmbițatei noii legi a pensiilor nu se va putea face cu personal aflat la acest nivel rușinos de salarizare, cu personal frustrat, umilit și ignorat" 

"La mai bine de trei săptămâni de la declanșarea primelor proteste de către funcționarii unor Case de Pensii și, chiar dacă s-a ajuns ca aproape toate casele de pensii să fie incluse pe harta protestatarilor, observăm indiferența și nepăsarea Ministerului Muncii, a Casei Naționale de Pensii, a Guvernului României, a tuturor decidenților politici în a se apleca asupra doleanțelor noastre și ne întrebăm: oare nu realizează că implementarea mult trâmbițatei noii legi a pensiilor nu se va putea face cu personal aflat la acest nivel rușinos de salarizare, cu personal frustrat, umilit și ignorat?" 

"Atât guvernanții cât și decidenții politici se laudă cu rezolvarea problemelor pensionarilor din sistemul public de pensii fără să-și pună problema că atât de mult laudata lege trebuie implementată de către funcționarii Caselor Teritoriale de Pensii, care în prezent au cele mai mici salarii din instituțiile deconcentrate", mai spun funcționarii din casa teritorială din Vaslui.

"Ajunge!", spun angajații care urmează să facă recalcularea pensiilor 

Și la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Buzău activitatea cu publicul a fost blocată miercuri dimineaţă ca urmare a unei greve de avertisment la care au participat 60 de angajaţi din cadrul sistemului.

În cele două ore de protest, nicio solicitare venită din partea publicului nu va fi rezolvată. Potrivit sindicaliştilor, greva de avertisment de miercuri va fi urmată de o grevă generală în situaţia în care solicitările salariaţilor adresate Guvernului nu vor fi soluţionate.

"Astăzi între orele 8.00-10.00 se desfăşoară greva de avertisment. Toţi colegii din CJP Buzău, aproximativ 60 salariaţi, au semnat pentru participarea la greva de avertisment. Activitatea cu publicul este blocată în aceste 2 ore şi ne cerem scuze faţă de beneficiarii noştri. Dacă nemulţumirile noastre nu vor fi soluţionare, începând cu data de 27 noiembrie vom declanşa greva generală", a precizat, unul dintre membrii Sindicatului naţional al instituţiilor din Ministerul Muncii, Denisa Irimia.

Angajaţii cer salarii pe măsura responsabilităţilor şi a efortului depus alături de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

"Priviţi în jurul vostru şi veţi vedea oameni epuizaţi, care lucrează multe ore suplimentare pentru un salariu care se doreşte a fi unul corect. Suntem profesionişti, suntem dedicaţi şi suntem demni de respect şi recunoaştere. Este revoltător să vedem cum alţi colegi din alte ministere se bucură de beneficii şi salarii consistente, în timp ce noi suntem nevoiţi să acceptăm de ani buni batjocură şi dispreţ din partea guvernanţilor, a celor care ar trebui să ne reprezinte interesele. Aşadar, spunem 'Ajunge!' Nu vrem să mai tolerăm să fim subestimaţi şi trataţi discriminatoriu", spun protestatarii, potrivit Agerpres.

Cerințele angajaților sunt următoarele:

"respect şi tratament echitabil din partea guvernanţilor şi a factorilor decizionali, solicităm o evaluare justă a salariilor noastre în conformitate cu efortul depus şi responsabilităţile asumate, cerem asigurarea unui mediu de lucru sănătos şi sigur, precum şi resurse suficiente pentru a ne desfăşura activitatea în mod eficient. Suntem conştienţi de cerinţele activităţilor noastre şi solicităm alocarea unui personal suficient pentru a face faţă volumului de muncă şi pentru a asigura servicii de calitate", se precizează într-un comunicat al Sindicatului naţional al instituţiilor din Ministerul Muncii.

Diferențe de 2.000 de lei net între salariile din Administrație

Deficitul de personal, salariile inechitabile, neplata orelor suplimentare, reprezintă principalele nemulţumiri care au dus la acţiunea de protest în toate instituţiile Ministerului Muncii, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM), Mihaela Dună.

Potrivit acesteia, diferenţele salariale faţă de alţi angajaţi încadraţi în aceeaşi familie ocupaţională- Administraţie- este de peste 2.000 lei net pe lună.

Membrii sindicatelor afiliate FSMM au declanşat greva de avertisment, miercuri, în intervalul orar 8:00 -10:00, urmând ca în absenţa soluţiilor imediate să fie declanşată greva generală în data de 27 noiembrie 2023.

"Una dintre cele mai importante revendicări este referitoare la faptul că ne confruntăm cu un deficit de personal foarte ridicat în toate instituţiile Ministerului Muncii. Schema de personal nu este actualizată şi a condus la efectuarea unor ore suplimentare mult peste capacitatea umană. Cu toată dăruirea pe care o avem, efectiv nu se mai poate. Aceste ore suplimentare nu se mai pot recupera prin timp liber din cauza lipsei de personal", a spus Mihaela Dună, conform Agerpres.

Ea a menţionat că în această acţiune de protest se află angajaţii din toate instituţiile Ministerului Muncii, respectiv: Casele Judeţe de Pensii, Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cât şi Inspectoratelor Teritoriale de Muncă.

Salariul mediu în instituţiile Ministerului Muncii este de 3.775 de lei, cu vechime în muncă de peste 20 de ani, iar ca venituri, în ansamblu, se merge către o medie de 4.500-4.600 de lei, deoarece se adaugă unele "elemente variabile", respectiv indemnizaţie de hrană, spor pentru condiţii vătămătoare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si