Castelul Bran a intrat in posesia Casei Regale in 1920, cand Consiliul Orasenesc Brasov l-a donat Reginei Maria, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri. La moartea Reginei, in 1938, castelul a fost mostenit de catre principesa Ileana, fiica acesteia, care era maritata cu Arhiducele Anton de Austria, membru al familiei de Habsburg. Dupa 1948, Castelul Bran a fost nationalizat si a intrat in proprietatea statului roman.

Principesa Ileana
Principesa Ileana
La 18 mai 2006, castelul a fost retrocedat legal mostenitorilor principesei Ileana, reprezentati de arhiducele Domic de Habsburg, insa acesta l-a luat in primire in 2009, dupa ce a fost administrat 3 ani de Ministerul Culturii. Dominic de Habsburg este arhitect de profesie si locuieste la New York, administrand Castelul Bran printr-o companie din Romania. In ultima vreme, interesul turistilor strainilor pentru castel, care este vandut drept "Castelul lui Dracula", a crescut semnificativ.
Conform unor date oficiale, castelul a fost vizitat anul trecut de 630.206 turisti, in crestere cu 14,39% fata de anul 2014, 56% dintre vizitatori fiind turisti straini. La un calcul sumar, tinand cont ca pretul unui bilet de intrare este de 35 de lei pentru un adult si 20 de lei pentru studenti, si luand in considerare un pret mediu de 30 de lei, inseamna ca doar din bilete s-au strans aproximativ 19 milioane de lei, adica 4 milioane de euro.
In anii trecuti, s-au investit aproximativ 1 milion de euro in reparatii si lucrari de conservare, iar lucrarile de reabilitare a Casei de Ceai a Reginei Maria, care a fost deschisa in vara aceasta, au costat un alt milion de euro.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si