Castigul salarial mediu nominal net a fost in noiembrie de 2.464 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 72 lei (+3%), iar valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s‐au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (6.157 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.409 lei), a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).

”Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,4%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 109,9%”, arata datele INS.

Indicele castigului salarial real a fost de 102,3% pentru luna noiembrie 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 181,4%, cu 4,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2017. De asemenea, in luna noiembrie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna octombrie 2017.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s‐au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13‐lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s‐au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 14% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv cu 10,2% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor; intre 7% si 10% in fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), cercetare‐dezvoltare, extractia carbunelui superior si inferior,

fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., fabricarea altor mijloace de transport; intre 5% si 6% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, alte activitati extractive, fabricarea substantelor si a produselor chimice, mentioneaza datele INS.

”Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri”, potrivit INS.

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Cele mai importante scaderi ale castigului salarial mediu net s‐au inregistrat astfel: cu 3,6% in industria metalurgica; intre 1% si 2,5% activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura).

In sectorul bugetar s‐au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+3%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, in administratia publica (+2,7%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,6%).

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si