Castraveți murați de vară. Câte zile trebuie să îi ții la soare. Ingredientul secret
Castraveții murați de vară sunt cele mai bune murături din perioada sezonului cald. Trebuie să îi lași la soare mai puțin decât te-ai gândit și poți obține niște murături crocante și aromate!
În prima zi se curăță usturoiul și se taie în două sau trei bucăți fiecare cățel, în funcție de cât este de mare. Se spală castraveții și se pun la scurs.
Fiecare castravete se despică ușor cu un cuțit, foarte important nu până la capăt. Astfel pot interacționa mai ușor cu saramura.
Rămurelele de mărar și cimbru se pun pe fundul unui borcan. Apoi se pun castraveții în picioare în două straturi. Se adaugă usturoiul. Opțional se poate adăuga ardei iute.
Pentru saramură se pune la fiert într-o oală 1,5 litri de apă și 2 linguri de sare. Se lasă saramura la clocotit 2-3 minute apoi se lasă 15 minute la răcorit. Trebuie sa fie fierbinte dar nu chiar clocotita! Se toarnă saramura peste castraveți.
Restul de crengute de marar si cimbru deasupra castravetilor si am acoperit borcanul cu o farfurie. Se lasă cateva ore la racorit (cam 6 ore sau peste noapte). Asta se petrece inca in casa.
Dupa 5-6 ore (cand castravetii s-au racorit) se pune o felie de paine peste coronita de ramurele si am apasat-o bine ca sa se imbibe cu saramura. Am
notat ora la care am pus painea pentru ca ea trebuie aruncata dupa 24 de ore! Se pune din nou farfurioara peste borcan si se scoate in curte, la soare.
În ea de-a doua zi se descoperă borcanul și se aruncă felia de pâine. Se pune la loc farfuria peste.
Între zilele 3 și 5 borcanele se duc în casă seara și ziua se lasă afară, la soare.
Dacă afara este caniculă (peste 33 – 35 C) castravetii se vor mura mai repede – in 3-4 zile.