Medicul Mihai Craiu a făcut-o KO pe Olivia Steer într-o dezbatere televizată legată de importanța vaccinării în imunizarea copiilor. Imediat după emisiune, Craiu a declarat că nu este sponsorizat de producătorii de vaccinuri și că aceștia i-au plătit câte ”două-trei sute de euro” cu mai mulți ani în urmă pentru a-l susține în prezentarea unor lucrări științifice. În realitate, sponsorizările au fost ceva mai mari.

Jurnaliștii de la Vice.ro l-au întrebat pe Craiu: ”Vă sponsorizează vreun producător de vaccinuri?”. Răspunsul medicului: ”Nu. De altfel, e verificabilă chestia asta. Și puteți să fiți siguri că m-au căutat fanii Oliviei fără să găsească nimic în ultimii ani. Ce am primit au fost decontarea taxelor de participare la niște congrese de acum trei-patru ani, în sume de două-trei sute de euro. Dar asta pentru că m-am dus să prezint lucrări științifice, nu să mă plimb prin Hawaii sau Bali”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, sumele sunt însă ceva mai mari. Este vorba de sponsorizări primite de la companii producătoare de medicamente (sau distribuitoare) pentru anii 2015- 2017 (pentru 2018 lista nu a fost încă actualizată).

Sanofi, o companie care produce vaccinuri în România, a virat în contul lui Mihai Craiu: 1.467,54 lei (în 2016 – dată nespecificată), 810 lei+ 2.396

lei (23.05.2016) și 2.122,53 lei+ 8.125,29 lei (29.03.2017). Toate sumele se referă la cheltuieli participare la eveniment medical științific.

Citeste si: Autorul piesei ”Ce proastă-i Olivia Steer” este cercetător la Institutul de Fizică Atomică și a vândut fier vechi să-și plătească întreținerea! Povestea fabuloasă a lui Alexandru Evanghelidis spusă chiar de el

În afară de acestea, Mihai Craiu a mai primit  sponsorizări, una de 5.413 lei (în 2015, pentru un eveniment despre astm), alta de 2.250 lei pentru conferențiere și consultanță evenimente medicale (2016) și ultima de 3.079 lei pentru un eveniment despre astm (2017) – de la companii farmaceutice (BGP și Novartis).  În trei ani, valoarea sponsorizărilor s-au ridicat la aproximativ 25.660 lei, adică 5.460 euro.

Firmele de medicamente fac sponzorizări uriașe

Sponsorizarea specialiștilor în sănătate de către companiile din domeniul farma a reprezentat un subiect despre care s-a vorbit destul de puțin până acum câțiva ani, când acestea au devenit transparente în conformitate cu legislația europeană. Acest tip de sponsorizări sunt permise, însă trebuie declarate de ambele părți (sponsor și sponsorizat). Anual, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, sunt postate peste 50.000 sponsorizări. Acestea nu merg doar pentru medici, ci și către instituții medicale și pot ajunge la zeci de mii de euro.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si