Școala de șoferi în perioada pandemiei este mai ieftină decât înainte de actuala criză sanitară. Cele mai mici prețuri pentru categoria B încep de la 900-1000 de lei cu mașini Dacia Logan, față de 1.400 1.500 lei în urmă cu un an.
În oferta celor mai ieftine școli de șoferi din Capitală sunt incluse: cursuri cu autoturism Logan, pregătire dosar examen, pregătire practică (30 ore), pregătire teoretică (24 ore), simulare examen teoretic.
Pachetul nu include mașina în ziua examenului. Pentru aceasta se va plăti în plus 250 lei.
Citeste si: Circulaţia rutieră pe podul de la Slobozia reluată cu unele restricţii
Cât ajunge să coste școala de șoferi pentru fiecare din cele 15 categorii de vehicule
Cea mai căutată categorie este categoria B, iar ofertele pornesc de la 900-1000 de lei și pot ajunge până la 2500 de lei, în funcție de mașina pentru care optează candidatul.
Cei care vor un permis pentru categoria A (AM, A1, A2, A) vor trebui să să achite o taxă ce poate varia între 1000 de lei și 1400 de lei.
Categoria AM- Mopede
Moped- vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Durata cursului este de 2 săptămâni, timp în care efectuează 24 ore de pregătire teoretică şi 8 ore de pregătire practică în poligon (pregătirea teoretică o precede pe cea practică).
Taxa de școlarizare este de aproximativ 1000 lei. Citeste si: Clanul Duduianu, trimis în judecată. 13 membri acuzaţi că au şantajat şi tâlhărit manelişti
Categoria BE
Ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 4.250 kg. format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă sau semiremorca a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3500 kg.
Cursul pentru obţinerea permisului auto categoria BE durează cel puţin 2 săptamâni, timp în care se efectuează 10 ore de pregătire teoretică şi 10 ore de pregătire practică (conducere auto) Pregătirea teoretică o precede pe cea practică. Taxa variază în jurul sumei de 1000 lei.
Costuri categoria D
Categoria D se referă la autovehiculul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului. Autovehiculului din această categorie i se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg.
Pentru șoferii profesioniști care vor să aplice pentru categoria D, taxele de școlarizare pot varia:
5000 lei -cu permis categoria B
2300 lei – când posedă categoria C şi/sau D1 cu vechime mai mică de 1 an
2200 lei – când posedă permis de conducere categoria C şi/sau D1 cu vechime mai mare de 1 an.
Durata cursului este de:
- 8 săptămâni când posedă permis de conducere categoria B, timp în care efectuează 72 ore pregătire teoretică şi 50 ore de pregătire practică în traseu;
- 5 săptămâni când posedă permis de conducere
categoria C şi/sau D1 cu vechime sub un an, timp în care efectuează 46 ore de pregătire practică şi 25 ore de pregătire practică în traseu.
- 4 săptămâni când posedă permis de conducere categoria C şi/sau D1 cu vechime peste un an. Pregătirea teoretică precede pregătirea practică.
Costuri categoria C, CE
Categoria CE cuprinde ansamblul de vehicule constând într-un vehicul trăgător din categoria C şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală autorizată este mai mare de 750 Kg.
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
Categoria C:
1. autovehiculul, altul decât cele din categoria D, sau D1, a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 Kg. şi care este proiectat şi construit pentru transportul a maximum 8 pasageri în afara conducătorului auto;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
Categoria C, CE – 3.100 lei (când posedă categoria B cu vechime sub un an)
Categoria C, CE – 3.000 lei (când posedă categoria B, cu vechime mai mare de un an)
Cât te costă să conduci un autobuz sau tramvai la STB
Iată cât costă să faci școala de șoferi STB pentru tramvaie și autobuze.
Curs de calificare conducător vehicul, categoria Tv- tarif: 7.432 lei.
Curs de calificare conducător vehicul, categoria TB,- tarif: 5.944 lei.
Aceste cursuri durează 11 săptămâni.
Ce costuri mai apar după plata școlii de șoferi
Pe lângă suma pe care o plătești pentru școala de șoferi, mai trebuie să scoți din buzunar aproximativ 500 de lei pentru a obține permisul. Cheltuielile care apar în afară de plata școlii de șoferi sunt: analizele medicale, dacă nu sunt incluse în prețul școlii (150-200 lei), testul psihologic (300 lei), taxa pentru eliberarea cazierului, taxa de examinare și taxa de eliberare permis (89 lei).