Close sidebar
Close sidebar

Cât ar trebui să trăiești pentru a beneficia de întreaga contribuție la fondul de pensie. Asta e speranța de viață

Muncim o viață ca să ne bucurăm de un trai liniștit la bătrânețe. Dar oare apucăm să facem asta?

Alis Pop,

Cuplu de pensionari

[Sursa foto: Freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Românii sunt printre cei mai preocupați de traiul pe care-l vor duce la bătrânețe, excepție de la regulă făcând tânăra generație.

Majoritatea, însă, muncesc pe brânci, contribuind la stat așa cum spune lege, în speranța că va urma o bătrânețe liniștită, lipsită de grija banilor.

Citește și: BNR: Inflația va scădea peste așteptări în următoarele luni. Avertisment legat de salariile de la stat și noua lege a pensiilor

Cuplu de pensionari

[Sursa foto: Freepik]

Cât contribuim și cât încasăm 

Însă, tot la fel de mulți se și tem de faptul că nu vor mai apuca acele zile. Lucru care nu este deloc de mirare, având în vedere faptul că statisticile arată un viitor sumbru pentru cei care au contribuit la fondul de pensii.

Și aici vorbim de speranța de viață și impactul asupra pensiei pentru care unii muncesc acum pe brânci și la care visează cu teamă.

Citeste si: Octavian este tânărul de 22 de ani decedat în accidentul din Argeș: "O inimă bună a încetat să mai bată!"- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Pe lângă faptul că situația financiară din România este una precară și speranța de viață le dă palpitații românilor.

Conform Eurostat, în medie, în România, speranța de viață este de 75 de ani. Femeile, arată datele, trăiesc până la 79 de ani, în timp ce bărbații ajung pe la 71 de ani.

Iar până la această vârstă, dacă un român încasează un salariu brut de 3.000

de lei, înseamnă că la sistemul public de pensii contribuie cu 750 de lei. Astfel, pe parcursul a 35 de ani, un român contribuie în totalitate cu 315.000 de lei.

Citește și: A fost făcut anunțul oficial: când sosesc deciziile de recalculare a pensiilor. Surpriză pentru toți seniorii!

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Cuplu de pensionari

[Sursa foto: Freepik]

Așadar, un român care trăiește 75 de ani, atât cât este speranța de viață în România, primește din contribuția sa la stat doar 128.520 de lei, restul de 186.000 de lei rămânând în posesia autorităților. Și același lucru se întâmplă și în ceea ce le privește pe românce. O femeie, pentru că are speranța de viață mai mare, recuperează de la stat 299.880 de lei și pierde 15.120 de lei, bani pentru care a contribuit, dar care vor române în grija statului.

De menționat este și faptul că femeile ies acum la pensie la 62 de ani și bărbații la 65, iar stagiul minim de cotizare este 15 ani, în timp ce stagiul complet este de 32 de ani pentru doamne și 35 de pentru domni.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI