In articol:
Românii sunt printre cei mai preocupați de traiul pe care-l vor duce la bătrânețe, excepție de la regulă făcând tânăra generație.
Majoritatea, însă, muncesc pe brânci, contribuind la stat așa cum spune lege, în speranța că va urma o bătrânețe liniștită, lipsită de grija banilor.
Cât contribuim și cât încasăm
Însă, tot la fel de mulți se și tem de faptul că nu vor mai apuca acele zile. Lucru care nu este deloc de mirare, având în vedere faptul că statisticile arată un viitor sumbru pentru cei care au contribuit la fondul de pensii.
Pe lângă faptul că situația financiară din România este una precară și speranța de viață le dă palpitații românilor.
Conform Eurostat, în medie, în România, speranța de viață este de 75 de ani.
Iar până la această vârstă, dacă un român încasează un salariu brut de 3.000 de lei, înseamnă că la sistemul public de pensii contribuie cu 750 de lei. Astfel, pe parcursul a 35 de ani, un român contribuie în totalitate cu 315.000 de lei.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Așadar, un român care trăiește 75 de ani, atât cât este speranța de viață în România, primește din contribuția sa la stat doar 128.520 de lei, restul de 186.000 de lei rămânând în posesia autorităților. Și același lucru se întâmplă și în ceea ce le privește pe românce. O femeie, pentru că are speranța de viață mai mare, recuperează de la stat 299.880 de lei și pierde 15.120 de lei, bani pentru care a contribuit, dar care vor române în grija statului.
De menționat este și faptul că femeile ies acum la pensie la 62 de ani și bărbații la 65, iar stagiul minim de cotizare este 15 ani, în timp ce stagiul complet este de 32 de ani pentru doamne și 35 de pentru domni.