Cât costă coșul de cumpărături înainte de Paște? România, prețuri de Occident
Prețurile produselor din România continuă să fie cele mai mari din Europa! Românii, nevoiți să fie mai chibzuiți de Paște. Cât a ajuns să coste un carton cu ouă?
România este campiona în ceea ce privește prețurile la alimente în Europa! Cu cât se apropie Paștele, produsele se scumpesc din ce în ce mai mult, informează Antena 3 CNN.
Cumpărătorii sunt tot mai deranjați de această situație, mai ales că nu își mai pot permite să achiziționeze ceea ce-și doresc.
Pe data de 26 martie, un kilogram de piept de pui dezosat era 34,99 lei kg, ceafa de porc cu os 31,9 lei kg, 1 kg 6,25 lei, roșiile românești aproape 8 lei/kg, iar telemeaua de vacă 55,4 lei/ kg. Așadar, mulți români au fost nevoiți să-și cumpere din timp ceea ce aveau nevoie pentru masa de Paște.
Citește și: ANAF pregătește noi controale de la 1 iulie. Cine sunt românii care vor fi luați "la puricat" de Fisc
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Acum, un kilogram de carne de miel se vinde cu peste 40 de lei, iar carnea de porc se vinde cu peste 30 de lei.
Prețul iezilor de Paști variază de la o regiune la alta, însă se ajunge la un preț final în ultima săptămână din Postul Mare.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Crescătorii spun că iezii vor fi cu aproximativ 5 lei mai ieftini decât mieii, în acest an.De exemplu, carcasa de miel variază între 35 și 50 de lei, în timp ce cea de ied se vinde cu 30-35 de lei/kilogram în zona Bihorului și 40-45 de lei pe kilogram în județul Constanța, conform Agro Inteligența.
”În proporție de 80% sunt cam stabilite prețurile. Acum depinde și de zonă, de infrastructură, de unde are omul ferma, dacă nu are așa bună desfacere, trebuie să mai lase la preț, e nevoit. Eu am 400 de capre mame din rasa Carpatină, autohtonă și vom avea o medie de un ied de mamă, deci cam 400 de iezi. Îi vom da spre sacrificare de Paște, am deja de 14 ani de când cresc capre, clienții mei fideli, dar voi alege câteva exemplare și pentru genetică. Până la Paște, iezii vor avea greutatea ideală, apreciată de consumator de 15-18 kilograme, atunci raportul ar fi de 10-11 kilograme pe carcasă. Dacă se taie mi mici, raportul este mai mic și pierderea este mai mare la fermier”, a mărturisit un fermier pentru sursa de mai sus.