Cat costa de fapt sa fii Simona Halep! Un jucator cunoscut din circuitul profesionist a calculat care ii sunt cheltuielile, iar suma este astronomica
Simona Halep a depasit 25 milioane dolari castigati pe terenul de tenis, insa putini stiu cu adevarat care sunt cheltuielile campioanei de la Roland Garros.
Sunt multi jucatori tineri care viseaza sa ajunga la performantele Simonei Halep, mai ales ca mirajul milioanelor castigate in turneele profesioniste este urias. Adevarul este insa altul. Sam Groth, un australian care s-a retras din circuitul profesionist la inceputul acestui an, a dezvaluit pentru sportingnews.com cat costa de fapt sa fii jucator profesionist de tenis.
Groth spune ca viata de tenisman nu este nici pe departe atat de stralucitoare pe cat pare si a aproximat cat l-a costat sa ramana in circuitul profesionist.
Iar sumele sunt uriase: intre 250.000 si 315.000 dolari pe an pentru a se autofinanta.
In varsta de 30 de ani, australianul spune ca a trebuit sa deconteze de la bilete de avion la mese, atat pentru el, cat si pentru antrenor, dar si pentru logodnica lui care il insotea peste tot. Iar asta fara a lua in calcul costurile cu tratamentele medicale sau taxele pe care a trebuit sa le plateasca. Doar onorariul antrenorului il costa pe Groth circa 3.100 dolari pe saptamana plus bonusuri de performanta.
„Este ca o afacere pe care trebuie s-o administrezi singur. Cheltuielile sunt foarte mari. Petrec 40 de saptamani pe an departe de casa, asa ca e ca si cum ai merge 40 de saptamani in vacanta pe banii tai.
Apoi inmulteste totul cu 20, pentru cheltuieli personale, plus antrenorul, salariul lui, logodnica, mancarea si biletele de avion. In anii buni, in care castigi, nu-ti faci griji pentru asta, insa alteori te intrebi cum naiba iti vei plati antrenorul la sfarsitul saptamanii daca nu castigi urmatorul meci”, a declarat Sam Groth pentru sportingnews.com.
Sam Groth a debutat la profesionisti in 2006, iar cel mai bun loc atins a fost 53 ATP, in 2015.
In cazul Simonei Halep, cheltuielile sunt mult mai mari, pentru ca onorariul antrenorului sau este mult mai mare (circa un milion de dolari pe an, conform Digisport). De asemenea, stafful Simonei este mult mai numeros si poate include un antrenor secund, un masor sau un psiholog. Aici este foarte important sprijinul financiar venit din partea sponsorului, insa acesta difera in functie de locul in clasament sau de valoarea „de piata” a jucatorului.
Potrivit federatiei britanice de tenis, citate de CNN, dezvoltarea carierei unui tanar jucator de tenis poate costa 300.000 dolari pana la varsta de 18 ani, insa pe de alta parte, potrivit unui studiu realizat de ITF, o jumatate din cei 14.000 jucatori din circuit, baieti si fete, nu castiga nimic de-a lungul carierei lor.