În curând începe campania electorală, iar partidele investesc deja sume colosale! Legea stabilește praguri maxime de cheltuieli în campaniile electorale, prin raportarea la salariul minim brut, informează Antena 3 CNN.

Câți bani cheltuie partidele în campanie?

Potrivit legii, cei care candidează pentru alegerile europarlamentare pot cheltui cei mai mulți bani. Mai precis, 750 de salarii minime brute pentru fiecare candidat, respectiv 2.475.000lei.

În acest moment, salariul minim brut este 3300 lei, echivalentul a 660 euro, mai scrie sursa citată mai sus.

Bani cheltuiți campanie electorală

Imagine reprezentativă pentru vot.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Lovitură grea pentru Piedone, care vrea să ajungă primar general al Capitalei. Agenţia Naţională de Integritate a făcut anunțul

Așadar, pentru suma cheltuită de un europarlamentar, un român obișnuit muncește peste 60 de ani.

Ce sumă pot aloca viitorii primari?

Pentru alegerile locale, sumele nu mai sunt la fel de generoase. De exemplu, pentru Primăria Capitalei se pot aloca pentru campania electorală maximum 200 de salarii minime, adică 132.000 de euro. De asemenea, pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ, fiecare candidat poate aloca 50 de salarii de bază minime brute, iar un primar de municipiu, 10 salarii minime brute.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Bani cheltuiți campanie electorală

Imagini reprezentative pentru campania electorală.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Cine este Cătălin Cîrstoiu, contracandidatul lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei la alegerile din 2024?

Totodată, sumele de micșorează și mai mult când vorbim de funcția de primar de comună, care poate cheltui doar 3.300 euro.

Cine candidează la Primăria Capitalei?

Potrivit hotărârilor Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 42- Municipiul Bucureşti, au fost admise candidaturile pentru funcţia de primar general depuse de: Gabriela Firea- PSD, Sebastian Burduja- PNL, Nicuşor Dan- independent, Cristian Victor Popescu Piedone- PUSL, Diana

Şoşoacă Iovanovici- S.O.S. România, Dorin Iacob- Partidul Alternativa Dreaptă, Mihai Adrian Enache- AUR, Alexandru Pânişoară- Partidul Ecologist Român (PER), Filip Constantin Titian- independent, scrie ProTv.

Citește și: "V-ați tunde la zero pentru voturi?" Ce a răspuns Nicușor Dan la întrebarea pusă de Denise Rifai

Două candidaturi au fost respinse, respectiv cea a lui Dorel Constantin Onaca din partea PRM şi candidatura independentă a lui Vasile Iuştiuc.

Campania pentru scrutinele europarlamentar și local începe pe data de 10 mai și se încheie pe data 8 iunie, la ora 7:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si