Cât costă un porc de 100-150 kg înainte de Crăciun 2024?
Află cât costă un porc de 100-150 de kilograme înainte de Crăciun 2024!
Cât costă un porc de 100-150 kg înainte de Crăciun 2024? Crăciunul se apropie, iar mulți români se pregătesc pentru masa de sărbători, care nu ar fi completă fără tradiționalul porc de Crăciun. În acest context, este important de știut cât costă un porc de 100-150 kg înainte de Crăciun 2024, dar și ce recomandări sanitar-veterinare trebuie respectate pentru a asigura siguranța alimentelor.
Pentru porcii de dimensiuni medii, de 100-150 kg, prețul variază între 15 și 16 lei pe kilogram. Astfel, un porc de 100 kg poate costa între 1.500 și 1.600 lei, iar unul de 150 kg între 2.250 și 2.400 lei.
Citește și: Zile libere decembrie 2024 și ianuarie 2025: În ce perioade vom sta acasă?
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vine cu câteva recomandări esențiale pentru cei care aleg să cumpere porcul din târguri, piețe sau direct de la gospodării. Acestea sunt menite să prevină orice risc pentru sănătatea publică și să asigure calitatea cărnii consumate:
Cumpărați produse din unități autorizate – Este recomandat să achiziționați carne și produse din carne din unități sau spații autorizate sanitar veterinar, astfel încât să aveți garanția că produsele au fost controlate și nu prezintă un pericol pentru sănătate.
Solicitați vizita unui medic veterinar înainte de sacrificare – În cazul în care doriți să sacrificați porcul acasă, ANSVSA recomandă consultarea unui medic veterinar pentru a verifica starea de sănătate a animalului și pentru a obține sfaturi legate de manipularea corespunzătoare a
cărnii.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Examinarea Trichinella spp. – Este obligatoriu ca porcul să fie examinat pentru Trichinella spp., un parazit care poate afecta sănătatea consumatorilor. Testul este realizat pe probe de la porcul sacrificat și poate costa între 22 și 81 de lei, în funcție de tipul de analiză.
Nu consumați carnea înainte de obținerea rezultatului – Nu trebuie să consumați carnea înainte de a primi rezultatul testului pentru Trichinella spp. Dacă porcul nu trece examenul sanitar, carnea nu trebuie consumată.
Păstrarea cărnii – După achiziționare sau sacrificare, carnea trebuie păstrată la temperaturi adecvate, conform indicațiilor de pe eticheta produsului sau recomandărilor medicului veterinar.
Pentru a evita riscurile de sănătate, ANSVSA recomandă ferm evitarea sacrificării porcului fără control sanitar, deoarece carnea obținută poate prezenta riscuri de contaminare, mai ales în cazul în care animalul nu este sănătos sau dacă nu se respectă condițiile de igienă. În cazul în care medicul veterinar identifică o problemă de sănătate la porc, acesta trebuie să fie sacrificat în condiții sigure și nu trebuie consumat.
De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii de porc care nu a fost verificată sanitar veterinar, iar sancțiunile pentru încălcarea acestei reguli pot ajunge până la 40.000 de lei.
Citește și: Când începe vacanța de iarnă 2024? Zilele libere pentru elevi în decembrie 2024 și ianuarie 2025
Pentru a vă asigura că alimentele cumpărate sunt sigure, ANSVSA recomandă atenție în alegerea locului de achiziție. De exemplu, dacă achiziționați carne din piețe sau târguri, verificați următoarele aspecte:
Citeste si: De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai în avion- radioimpuls.ro
Vitrinele frigorifice trebuie să fie funcționale și să asigure o temperatură constantă pentru păstrarea cărnii.
Ambalajele alimentelor trebuie să fie intacte și să garanteze siguranța produselor.
Etichetarea corectă a produselor, cu informații despre origine, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate.