Close sidebar
Close sidebar

Cât costă să pui GPL pe o Dacia Logan

Deși există și mașini care vin din fabrică cu o instalație de GPL, multă lume preferă să cumpere mașini cât mai ieftine și să își pună ulterior o instalație GPL.

Andreea Bolocan,

Cât costă o instalație de GPL pentru Dacia Logan [Sursa foto: supergaz.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Instalația GPL este pusă pe mașini cu scopul de a reduce costurile șoferilor. Majoritatea celor care au o instalație de tipul acesta pe mașină fac drumuri lungi sau chiar transport de persoane. GPL va fi întotdeauna mai ieftin decât dieselul sau benzina.

Tendinţa generală de a trece mașina pe GPL este confirmată şi de statisticile RAR, instituţie care omologhează montarea acestor instalaţii. Până în 2020 au fost omologate aproximativ 500.000 de instalații GPL montate pe diferite categorii de vehicule dintre care, aproximativ 256.000 de mașini au ITP valabil în prezent.

Citeste si: Legislație 2021. Cât costă amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță

Cât costă să pui GPL pe o Dacia Logan cu motor 0.9 litri

Indiferent de motorizare sau de modelul mașinii, că este Dacia Logan sau o altă marcă străină, este avantajos să treci pe GPL deoarece costul unui plin de carburant (gaz) este practic la jumătate față de cel pe benzină/motorină.O instalaţie GPL costă în medie 2500 de lei, iar investiţia se amortizează după aproximativ 10 mii de kilometri parcurşi.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro

Dacia Logan

Există mai multe variante de instalaţii GPL cu preţuri între 2.100 şi 5.000 lei. Autoturismele de nouă generatie, cu injecţie directă necesită un montaj complex care durează aproximativ 8 ore, comparativ cu un montaj standard care durează maxim 4 ore.

Citeste si: Cât ar ajunge să coste polițele RCA după ce decontarea directă va deveni obligatorie

Dezavantaje la o mașină pe GPL

Deisgur că există mai multe dezavantaje în a avea o mașină cu instalație de GPL. Astfel, scăderea puterii motorului cu 15% este principalul dezavantaj. Mai merită menţionat şi faptul că există mici diferenţe în ceea ce priveşte consumul. Dacă înainte maşina consuma 10 litri la suta de kilometri, să zicem, odată trecută pe GPL, ea va consuma 12 litri la suta de kilometri.

Un lucru foarte important de ştiut este faptul că instalaţiile GPL de generaţie veche reduc durata de viaţa a motorului. Asta pentru că benzina avea şi rol de ungere, pe când gazul este un combustibil uscat. De asemenea, spaţiul din portbagaj va fi mult mai restrâns, dar asta depinde de capacitatea rezervorului de GPL pentru care se optează. Pe lângă asta vei fi nevoit să lipeşti un stiker în spatele maşinii pe care scrie GPL. Odata ce apare semnul pe maşină, nu mai ai voie să intri în parcările subterane.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI