Pentru a mentine sub control afectiunile cardiace, este necesar sa ne efectuam verificari regulate. O investigatie importanta este coronarografia.

Haideti sa aflam ce presupune aceasta procedura si care sunt costurile aferente.

Ce reprezinta coronarografia si cand este indicata?

Coronarografia sau angiografia coronariana este o investigatie interventionala minim-invaziva, prin care medicul poate explora arterele care iriga inima (arterele coronare), cu ajutorul unor catetere (tuburi foarte subtiri din plastic).

Acestea sunt folosite pentru a naviga prin vasele de sange. In acest mod, se pot identifica eventualele ingustari si blocaje de la nivelul acestora, care reprezinta un risc de infarct miocardic. Astfel, medicul poate prescrie tratamentul potrivit: medicamentos, interventional sau chirurgical.

Procedura se efectueaza persoanelor care prezinta anumiti factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi fumatorii, hipertensivii, persoanele dependente de alcool, persoanele cu diabet zaharat sau cu colesterol crescut.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

De asemenea, coronarografia se realizeaza pacientilor care au suferit un infarct de miocard sau o angina pectorala instabila (pre-infarct) si celor care sufera de angina pectorala stabila (afectiune ce consta in aparitia brusca a unei dureri la nivelul pieptului, in conditii de efort sau stres). Si cei care prezinta stari de lesin sau pierderi ale starii de constienta, in timpul efortului, dar si cei cu rezultate anormale ale altor investigatii (de exemplu, electrocardiograma) pot fi supusi unei coronarografii. 

Cum se desfasoara aceasta procedura?

Coronarografia se realizeaza in sala de angiografie. Angiografia reprezinta o modalitate de a vizualiza vasele de sange ale organismului, cu ajutorul razelor X. 

  1. Medicul cardiolog interventionist alege locul prin care va introduce cateterele – in zona inghinala sau la incheietura mainii – si realizeaza o anestezie locala. Pacientul ramane constient pe durata procedurii.
  2. Se inteapa locul si se introduce o teaca (un tub mic de plastic), iar prin aceasta se insera cateterele care sunt ghidate spre arterele coronare ale inimii.
  3. Odata ce cateterele sunt pozitionate, se introduce prin acestea o substanta de contrast, cu scopul de a face vizibile pe ecranul radiologic arterele coronare si blocajele de la acest nivel.
  4. Medicul comunica pacientului diagnosticul, conform imaginilor de pe ecran.
  5. In cazul in care exista blocaje sau ingustari la nivelul arterelor, se poate realiza in continuare si tratamentul interventional, si anume procedura de angioplastie cu balon si stent. Cu ajutorul acesteia, arterele sunt dilatate pentru revenirea la un flux sangvin normal.
  6. La final, se realizeaza compresia pe locul intepat, pentru a opri sangerarea.

Procedura propriu-zisa dureaza intre 30 si 60 de minute si este cea mai eficienta dintre metodele de diagnostic. Datorita acesteia, medicul poate explora in profunzime, analizand severitatea afectiunilor. Cu cat afectiunile sunt mai clare, cu atat tratamentul este mai precis si mai productiv. 

Mai mult decat atat, daca se decide efectuarea interventiei de angioplastie cu balon si stent, avantajul consta in faptul ca se poate face pe loc, fara a fi necesara inca o interventie.

Perioada de recuperare, riscurile procedurii si costurile

Pacientul necesita spitalizare pentru 24 de ore, dupa incheierea procedurii. Acesta nu trebuie sa se miste pentru cateva ore, asadar trebuie sa ramana in repaus la pat. Dupa cele 24 de ore, pacientul poate reveni la activitatile sale obisnuite. Medicul cardiolog prescrie tratamentul medicamentos adecvat.

Fiind o procedura interventionala minim-invaziva, coronarografia prezinta riscuri foarte mici (1-2%). Acestea includ sangerarile si formarea de cheaguri (hematoame) la locul intepaturii. Printre riscuri se numara si posibilitatea unei alergii la substanta de contrast injectata si modificarile de ritm cardiac. Medicul va informa pacientul cu privire la acestea.

Preturile pentru o coronarografie pornesc de la aproximativ 500 de lei. Acestea difera, in functie de fiecare clinica sau spital în parte. În plus, pe lângă costul propriu-zis al procedurii, trebuie avut in vedere si costul spitalizarii.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Asadar, intr-un timp scurt, putem afla care este starea arterelor coronare si putem primi tratamentul potrivit pentru vindecare sau pentru prevenirea altor complicatii si boli.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si