Cât costă un porc în 2022? Prețuri pentru carnea destinată mesei de Crăciun
Cât costă un porc în 2022? Prețurile produselor și serviciilor au crescut simțitor în România. Iată cât costă carnea de porc pentru masa de Crăciun!
Cât costă un porc în 2022? Românii au început deja să își facă cumpărăturile pentru masa de Crăciun. Printre alimentele nelipsite pentru această sărbătoare se numără și carnea de porc. Cum în ultima perioadă prețurile tuturor alimentelor și serviciilor au crescut semnificativ pentru buzunarele românilor și carnea de porc s-a scumpit.
Iată câți bani vor fi nevoiți să scoată românii din buzunare pentru carnea de porc de Crăciun!
Carnea de porc devine din ce în ce mai scumpă, mai ales în apropierea Crăciunului când cererea de pe piață este tot mai mare. În fermele autorizate prețurile pe kilogram pentru un porc viu pornesc de la 8 lei. Porcii sunt dați mai departe fermelor unde sunt tranșați pentru a fi dați spre vânzare clienților.
În carmangeriile din țară prețurile pornesc de la 15 lei pentru rasol, 23 de lei pentru pulpa fără os, fleica fără os, undeva la 25 de lei, pieptul de porc feliat ajunge la 25 de lei și spata tocată este 25 de lei. Cu cât carnea trece prin mai multe mâine cu atât prețul cărnii va fi mai mare pentru că fiecare își adaugă adaosul necesar.
Citește și: Alimentele care se scumpesc de la 1 ianuarie 2023. Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Deși este mai scumpă, carnea care pleacă din fermele autorizate este mai sigură pentru că este supusă unor teste și controale. Doar în acest fel consumatorii pot fi siguri că pot consuma carnea de porc achiziționată.
Lucrurile stau diferit în cazul porcilor cumpărați direct din gospodării. Aici animalele nu sunt supuse unor controale de calitate pentru consum. Mai mult sunt necesare și controale sanitar-veterinare care nu au loc în gospodăriile țăranilor.
Prețul pentru un kilogram de porc viu este de 13 lei și poate ajunge chiar la 25 de lei, în funcție de zona din țară, dar și de modul în care animalul a fost crescut și îngrijit.
Avantajul cumpărării porcilor direct de la gospodari este că prețul poate fi negociat, în timp ce în carmangerii acesta este fix sau chiar continuă să crească.
Institutul Național de Statistică a anunțat că în comparație cu luna octombrie a anului trecut carnea de porc s-a scumpit cu aproximativ 14%.
Citește și: Încă un an cu scumpiri greu de suportat