"Uite ca n-am luat in calcul sfaturile legate de pregatirea vacantei din timp. Vreau sa aleg abia acum. Am schimbat leii in euro si astept ofertele last minute…"

Early-booking si last-minute. Ambele variante aduc si reduceri. Rezervi vacanta cu 8 luni inainte? Ai parte de un bonus. Cumperi pachetul turistic in saptamana plecarii? Si-aici e cu noroc pentru portofel, in cazul in care mai sunt locuri libere. Se intampla asta pentru ca exista un echilibru.



VALOAREA ZILEI:  30%

Nu-i o problema sa alegi vacanta de vara pe ultima suta de metri. Pentru asta s-au inventat  ofertele last-minute. Deja agentiile de turism afiseaza preturi reduse, cu pana la 30 la suta. In cazul vacantelor ultra last-minute, adica cele alese cu o zi inainte de plecare, reducerea poate trece si de 50 la suta.

Niciun agent de turism, operator aerian sau hetelier nu vrea sa ramana cu vreun loc neocupat. Prefera sa-l vanda la reducere. E normal asa, pentru ca pana la urma e vorba de o afacere.

Nu trebuie sa va faceti griji ca aceste reduceri pagubesc cumva agentii de turism. Explicatia e simpla. Acestia inchiriaza camerele de hotel si cursele charter cu cel putin un an in avans. In acest fel, o camera de hotel de 100 de euro este cumparata de ei chiar si cu 10.



GRECIA: 400 de euro
TURCIA: 500 de euro
CROATIA: 700 de euro

Destinatiile favorite ale romanilor raman Grecia si Turcia. Cu aproximativ 500 de euro de persoana petreci 7 zile intr-una din aceste destinatii. Antalya si Thasos sun locurile in care descoperim cele mai mari reduceri. Intre 150 si 200 de euro, buget  pentru 7 nopti, dar cu transport individual.

Mai nou, romanii prefera si plajele din Croatia, insa aici preturile sunt ceva mai mari.


1500 DE EURO, BUGETUL MEDIU

Daca ramanem la Grecia si Turcia, bugetul mediu pentru o familie cu 2 copii este de 1500 de euro pentru 7 zile, cu transport, cazare si mancare. Media este aceeasi ca si in 2015, semn ca nu prea s-a schimbat ceva. Bineinteles, odata ajunsi la destinatie, trebuie sa profitam cumva de imaginile frumoase de acolo...


POZE BUNE CU GADGETURI IEFTINE

Nu-I nevoie sa investiti mii de euro pentru a va pastra amintirile din vacanta. Ne-am orientat la un aparat foto de tip DSLR care si filmeaza. La mana a doua il gasim la aproximativ 1000 de lei. Un astfel de telefon este oferit gratuit la unele abonamente. Iar pentru mobil adaugam si un set de lentile suplimentare care costa 50 de lei.

Este o greseala sa tii telefonul cu o singura mana. Foloseste ambele maini, pentru mai buna stabilitate, iar daca vrei sa fotografiezi un obiectiv aflat la inaltime, cum e aceasta statuie, trebuie sa te departezi cativa pasi. In acest fel, reusim sa avem un cadru cat mai larg, potrivit pentru fotografie.

Ne-am apropiat prea mult, nu vedem in poza ce ne intereseaza. De la distanta, deja situatia e alta!

Soarele trebuie sa cada intotdeauna din spatele dumneavoastra, pe obiectivul filmat sau fotografiat.


Daca vrei sa fotografiezi un detaliu, nu este indicat sa folosesti zoom-ul. In acest fel, pierzi din calitatea fotografiei. Cel mai bine este sa te apropii! SI in acest fel ai parte de o fotografie reusita.

Am facut zoom din telefon? Ei bine, fotografia nu este clara. Daca ne-am apropiat, situatia se schimba si vedem in fotografie ce ne interesa cu adevarat.

Daca optam pentru lentilele suplimentare, atunci reusim sa fotografiem obiective mult mai mari.

Vedem aici fotografiile facute cu lentil suplimentara. Observam ca au intrat in cadru si cladirile din stanga si dreapta obiectivului care ne interesa.

Atat telefoanele mobile cat si aparatele DSLR au optiunea de filmare. Indiferent ce folositi, optati pentru miscari controlate si stabilitate.

In primul rand, trebuie sa intelegi ce vrei sa filmezi. Adica, sa stii de unde pornesti si unde vrei sa te opresti. Apoi… Si aici cred ca o sa am nevoie de ajutorul colegului meu din spatele camerei…

Pentru inceput, alegi punctual de pornire. Dai drumul la inregistrare, stai cateva secunde, si apoi, cu o miscare cat mai cursiva, controlezi miscarea pana in punctual de final. Te opresti, stai cateva secunde si apoi opresti inregistrarea!

Aceasta este filmarea facuta dupa sfaturile colegului meu.  Vedem foarte clar palatal regal si la final, statuia.

Despre aceasta filmare ce am putea spune? Aici domneste haosul!

Pe langa aparatul foto sau telefon, aveti nevoie de un card de memorie. Preturile pornesc de la aproximativ 20 de lei.  Nu strica nici o baterie externa, mai ales in cazul mobilului. Ce-ar mai fi de spus? Vacanta placuta si spor la fotografiat…

"Cat te costa? revine in exact o saptamana. Pana atunci, regula de aur ramane aceeasi: aveti mare grija de banii dumneavoastra!"

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si