Cat de periculoase sunt jucariile pe care le facem cadou copiilor. Specialistii avertizeaza: unele contin materiale toxice
Cât de sigure sunt jucăriile pe care le oferim în dar celor mici? Cât de atenţi suntem atunci când le cumpărăm? Ca să vă ajute să faceţi alegerea corectă, colegii mei au testat mai multe jucării. Iată care sunt pericolele pe care le scot la iveala specialiştii, dar şi cei mici! ##VIDEO37489##
Cum sa nu te bucuri atunci cand primesti in dar jucaria preferata?
Darius are aproape 5 ani, iar preferatele lui sunt masinile, cele care raman adesea fara roti.
O masina de politie noua ar trebuie sa fie doar un motiv de bucurie. In realitate, daca sunetul produs de jucarie este mult prea mare, cadoul mult visat vine la pachet si cu alte neplaceri
LILIANA ENACHE, director laborator acreditat de testare jurcarii: Si copilul este atacat auditiv si poate sa aiba probleme.
Deci, se verifica nivelul de decibeli, se verifica daca rotile se desprind.
O masina identica este testata intr-un laborator acreditat.
Cade masina. Dupa cum vedeti, este rezistenta. Deja s-a desfacut
La fel i s-a intamplat si baietelului.
Fara stire, insa, putem oferi celor mici nu numai zambete, ci si boala, in cazul in care jucariile sau accesoriile acestora sunt confectionate din metale grele precum plumb sau arsenic.
LILIANA ENACHE, director laborator acreditat de testare jurcarii: Sunt 19 metale grele restrictionate sau interzise sa fie prezente in jucarii. Ati gasit si astfel de sustante periculoase in compozitia jucariilor? In decirsul experienteie noastre de 10 ani de testare, da.
Nici papusile nu trec intotdeauna testele de siguranta. Parul se desprinde imediat, pantofii sunt usor de inghitit,iar rochiile ar putea fi confectionate din materiale toxice.
LILIANA ENACHE, director laborator acreditat de testare jurcarii: Aceste metale si aceste substante nu se elimina, nu sunt eliminate de organism, ci se acumuleaza in ficat, in pancreas, in plaman, depinde de tipul de substranta.
In acest laborator se pot realiza o multime de teste, inclusiv forta cu care bila pleca din aceasta pusca. 9,86 m/s o viteza mult prea mare care inseamna o rana serioasa la nivelul corpului unui copil.
Cu mare atentie trebuie citita si eticheta, pe care trebuie neaparat sa gasim insemnul C E, cel care certifica faptul ca jucaria este sigura pentru cei mici.
COSTEL STANCIU, presedinte APC: Jucariile fara elemente de identificare, fara avertismente sunt jucarii contrafacute si acelea trebuie evitate de catre parinti.
Nu mai departe de luna trecuta politistii au confiscat 2 mii de jucarii contrafacute in portul Constanta, insa numarul celor care ajung la vanzate este mult mai mare.