Cât fac 1000-999+1=? Problema simplă de matematică care dă multe bătăi de cap
Problemă de matematică. O problemă de matematică extrem de simplă a încins internetul şi i-a împărţit pe "matematicieni" în două tabere. Cât fac 1000-999+1=?
Problemă de matematică. Simpla problemă de matematică a stârnit o mulţime de reacţii pe Facebook, acolo unde sute de oameni s-au întrecut în rezolvarea exerciţiului, oferind, pe lângă răspuns şi o explicaţie mai mult sau mai puţin... logică.
Deşi multă lume spune că răspunsul este 0, întrucât presupun că adunarea se face înaintea scăderii, de fapt, răspunsul la întrebarea: Cât fac 1000-999+1 este 2.
Şi asta pentru că, în cazul exerciţiilor în care apar operaţii de acelaşi ordin (numai adunări şi/sau scăderi, sau numai înmulţiri şi/sau împărţiri), le efectuăm în ordinea în care sunt scrise.
Într-un exerciţiu în care apar operaţii de adunare, scădere şi înmuţire se rezolvă întâi înmulţirea, apoi adunarea şi scăderea.
Înmulţirea este o operaţie de ordinul al doilea.
Adunarea este o operaţie de ordinul întâi, deoarece prin adunarea repetată de termeni egali am rezolvat înmulţirea.
Scăderea, ca şi adunarea, este o operţie de ordinul întâi.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Dacă un exerciţiu conţine una sau mai multe operaţii de ordinul întâi şi de ordinul al doilea, rezolvăm întâi operaţiile de ordinul al doilea, apoi pe cele de ordinul întâi.
1. operațiile dintre paranteze. Există două cazuri:
Exemplu: (4+10/2)/9=[4+(10/2)]/9=[4+(5)]/9=9/9=1
Exemplu: (4+10/2)/9=(4+(10/2))/9=(4+(5))/9=9/9=1
3. înmulțirea și împărțirea în ordinea scrisă de la stânga la dreapta;
2. adunarea și scăderea în ordinea scrisă de la stânga la dreapta;