Cât orez se pune la 1 kg. de carne pentru sarmale? Reţetă tradiţională de sarmale pentru Crăciun
Cât orez se pune la 1 kg. de carne pentru sarmale? Vă prezentăm o reţetă tradițională de sarmale pentru masa de Crăciun. Iată cât orez se pune la 1 kg. de carne pentru sarmale și cum se prepară aceste delicatese!
Author: Alina Raducu marți 14 decembrie 2021 , 11:29
Cât orez se pune la 1 kg. de carne pentru sarmale? Sarmalele, unul dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale din România. Aceste bunătăți tradiționale sunt consumate cel mai des în perioada sărbătorilor de iarnă. Sarmalele sunt preparate diferit în funcție de zonă, sarmale în foi de viță de vie ori în foi de varză murată, însă gustul lor delicios nu se poate compara cu niciun alt preparat.
Iată cum se prepară rețeta de sărmăluțe tradiționale, delicioase după rețeta bunicii!
Ingrediente
1-2 verze murate
1 kg carne tocată de porc
1 ceasca orez (4-5 linguri)
1-2 cepe medii
200 g pastă de tomate
sare, piper, cimbru, foaie de dafin, boia dulce de ardei, piper boabe
Mod de preparare. Cum se fac sarmalele în foi de varză murată?
Mai întâi, varza se deface în foi, se spală, se lasă la desărat şi dezacrit, dacă e nevoie, apoi se curăţă de cotoare şi se aşază foile care arată cel mai bine pe un platou. Foile
de varză care nu sunt potrivite pentru umplut, se toacă fideluţă.
După care, ceapa tocată mărunt se căleşte puţin într-o tigaie încinsă cu ulei, se adaugă orezul spălat bine în apă caldă şi scurs, se călesc împreună pentru 1-2 minute amestecând continuu.
Apoi, se adaugă 2 sau 3 linguri pastă de tomate şi se stinge totul cu 1 pahar de apă. Se lasă să fiarbă descoperit până începe să se umfle orezul, iar sosul începe să scadeă. Se lasă la răcit, iar apoi această compoziție se amestecă bine cu carnea tocată, sare, piper, cimbru, boia dulce.
Mai apoi, umpleți fiecare foaie de varză cu câte o linguriţă de compoziţie şi se rulează uşor sarmalele, astfel încât să nu se desfacă la fiert. Amestecați varza cu o lingură de ulei, cu restul de pastă de tomate şi condimentele.
Apoi, într-o cratiţă cu fundul mai gros, se aşază mai întâi un strat de varză tocată, apoi se aranjează sarmalele în straturi, lăsând la mijloc un gol circular, care se umple cu varză tocată.
Presărați deausupra sarmalelor, varză tocată. Se toarnă 2-3 pahare cu apă încălzită, se acoperă cratiţa cu un capac potrivit şi se pun la fiert la foc mic. Sarmalele în foi de varză murată se lasă câteva ore, răsucind din când în când cratiţa, ca să nu se prindă sarmalele de fund şi să se afume.