Iată o rețetă delicioasă de zacuscă. Află care este timpul necesar pentru fierbere!

Ingrediente zacusca de vinete:

3 kg de vinete (alegeți-le pe cele cu coajă neagră și lucioasă, ușor pufoase la atingere) 
2 kg de ardei roșii, de preferință gogoșari, care sunt mai dulci, dar merge și cu ardei kapia sau ardei grași roșii 
1 kg de ceapă 
1 litru de bulion de roșii de consistentă potrivită (nu pastă) 
500 de ml de ulei 
3-4 foi de dafin 
1 linguriță de sare 
1 ligurita de

piper negru măcinat sau 1 linguriță de piper boabe 

Preparare Zacuscă de vinete – coacerea legumelor 

1. Dacă, în cazul ardeilor, se pot folosi la zacuscă și cruzi, peste coptul vinetelor nu e cu putință să se sară. Așa că acesta va fi primul pas: se coc vinetele pe grătar, pe disc, pe plită, pe orice există posibilitatea. Doar să vină în contact direct cu o suprafață încinsă sau cu o flacăra vie. E bine să înțepați vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora. 

Se coc vinetele de jur împrejur până când coajă se carbonizează pe alocuri iar miezul este moale. Vinetele coapte se scot într-o strecurătoare așezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lasă. Se acoperă cu un capac, astfel se vor aburi și se vor decoji mai ușor.

Deîndată ce le putem atinge cu mâinile, le decojim, fără să folosim apă. Se pot scobi cu o lingură din coajă și le pun într-o strecurătoare de plastic, să se scurgă bine de lichid.

2. Întorcându-ne la ardei: este posibil să se facă zacuscă folosind ardeii cruzi, dați prin mașină. În acest caz, însă, va dura mai mult să se gătească zacusca. De asemenea, preparatul finit va fi mai greu de digerat, conținând pielița indigestă a ardeilor.

Recomandarea bucătăreselor este să se coacă și ardeii, tot prin contact direct cu o suprafață încinsă.

De îndată ce ardeii sunt copți (coajă lor prezintă urme de carbonizare de jur împrejur) se scot într-un vas cu capac. Se lasă să se aburească acolo până se răcesc atât cât să îi putem atinge, apoi îi decojim, îndepărtând și cotorul și semințele.

În niciun caz nu se folosește apă la curățatul vinetelor și ardeilor copți. Legumele se spală înainte de a se coace. După aceea nu e indicat să mai vină în contact cu apă pentru că își vor pierde gustul bun, de copt.

Cum pregătesc legumele coapte pentru zacuscă de vinete 

3. În cazul vinetelor, lichidul care se scurge nu are ce să caute în niciun preparat, fiind amar. În schimb, lichidul pe care îl lasă ardeii copți va fi dulce și foarte gustos, așa încât se poate păstra.

Vinetele se toacă mărunt cu un obiect nemetalic (de lemn sau de ceramică), pentru a nu se înnegri, ceea ce ar afecta și zacuscă în privința aspectului. Ardeii se dau prin mașina de tocat.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Ce trebuie să știi când pregătești friptura de pui la grătar. Secretele marilor bucătari

Cât se fierbe zacusca de vinete

4. Ceapa se dă prin mașina de tocat, la fel ca ardeii copți.

5. Se pune ceapa, uleiul (tot deodată) și 1 linguriță de sare într-o oală care se așează pe foc. Se adaugă sare de la început pentru a extrage apă din ceapă. Asta va face că ceapă să se inabuseasca, nu să se prăjească. 
E bine că oală în care se gătește zacuscă să aibă un fund gros și să nu se așeze direct pe flacăra aragazului. Eu obișnuiesc să pun o plită de fontă între flacăra și fundul oalei.

7. Se gătește ceapa până se înmoaie (cam 7-8 minute). Se adaugă ardeii copți măcinați sau tocați fin. Se amestecă bine și se da în clocot.

8. Se adaugă vinetele tocate.

9. Se adauga bulionul, piperul si foile de dafin. Se amesteca bine si se reduce focul. Se acoperă oala cu un capac tras la o parte, așa încât aburii să aibă loc să iasă dar și oala să fie acoperită. În timpul fierberii, zacuscă, fiind vâscoasa, împroașcă totul în jur, așa că e mai sigur să aiba capac.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Zacuscă de vinete cu gogoșari: Reţeta bunicii

10. Se fierbe 1 ora, timp în care se verfică și se amestecă cu grijă la fiecare 10 minute, insistând pe fund. Se poate verifica zacusca și mai des. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite. Ardeii sunt copți, vinetele la fel, bulionul fiert. În final, zacusca trebuie să aibă o consistență omogenă, pastoasă. Se potrivește gustul cu sare și piper și, dacă se dorește să se accentueze dulceața naturală a ardeilor și cepei, se poate adăuga și o lingură de zahăr.

Cum se conservă zacusca de vinete

Zacuscă se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, așezate pe o tavă metalică, să nu plesnească.

Se închid borcanele cu capace sau capse verificate, să nu fie deformate sau ruginite și să închidă etanș. Deasemenea, capacele trebuie opărite cu apă fiartă.

Cu tot cu tava pe care am așezat borcanele, dăm acum zacusca la cuptorul preîncălzit la 100°C timp de 1 ora. Se stinge apoi cuptorul și se lasă borcanele să se răcească complet în cuptor, înainte de a le depozita în cămară. O altă variantă ar fi să așezați borcanele umplute cu zacuscă fierbinte într-un cuib căptușit cu mai multe straturi de paturi groase. Le înveliți bine și le lăsăți să se răcească lent.

Citeste si: Retete de toamna: Cele mai bune preparate pe care trebuie sa le incerci


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si