Close sidebar
Close sidebar

Cat te costa: Cum recunoastem pepenenii de Dabuleni si cum ii alegem pe cei mai buni

Campionatul producătorilor de fructe se joacă mai intens decât europeanul de fotbal! Pepenii şi cireşele româneşti încearcă să ţină piept fructelor aduse din Spania, Italia, Grecia şi Turcia. Care este scorul în această confruntare şi cum este afectat portofelul nostru, aflăm din rubrica ştirilor Kanal D "Cât te costă?"! ##VIDEO9094##

,


DISTRIBUIE
acest articol

"Cand ma uit la harta, pardon, la globul pamantesc de langa mine, nu-mi vine sa cred ca fructele de prin Spania, Grecia sau Turcia sunt mai ieftine decat cele de la noi din batatura."

Vestea importanta e ca primii pepeni romanesti au ajuns deja in piete. In acest moment, la producatori pretul este de un leu pe kilogram.

Asta daca aveti norocul sa cumparati direct de la producator. Un intermediar umfla pretul. Detaliem imediat circuitul fructelor si efectul lor asupra buzunarelor noastre.

La capitolul pepene verde, suntem Pe locul 3 in Europa, dupa Spania si Grecia. Estimarile amintesc de aproximativ 100 de milioane de lubenite recoltate an de an. Cei mai multi pepeni  romanesti vin din … Dar, ia sa vedem, ghiciti?

Probabil va ganditi la Dabuleni. Si aveti dreptate.
Deci, sa ne mutam din piata in judetul Dolj. De aici vine cam 15 la suta din productia noastra de pepeni. 6000 de hectare cultivate, cu incasari medii de 3.000 de euro la hectar. Daca e un an bun, pepenii de Dabuleni aduc incasari de 18 milioane de euro, din care 10-12 milioane sunt profit.

Cam cat are? 9-10 kilograme. 9-10 kilograme! Da, merge vanzarea? Cu cat vindeti? Deocamdata, am ramas la 1 leu, dar cred ca mai pe seara ramane si mai putin.


Asadar, cei de la Dabuleni raman la mana intermediarilor. Unde mai pui ca pepeni frumosi si mari cum are acest domn sunt mai putini anul acesta.


CUM RECUNOASTEM PEPENII DE DABULENI?

Cei care au curaj, merg cu productia lor direct in piete. Ii recunostem in primul rand dupa atestatul si carnetul de producator care trebuie afisate pe taraba. Contin numele producatorului si informatii despre ce cultiva acasa si pe ce suprafete.


Anul asta cum e productia? Mai slabuta, ca a abatut piatra si e productia mai slabuta. Sunt atinsi de piatra, de grindina, i-a batut un pic piata.

Primii pepeni de Dabuleni ii recunoasteti dupa forma mai neregulata. Nu arata perfect, ca in alti ani.

Producator: Oglinda spune ce sunt. I-a batut piatra si prima recolta, i-am aruncat deja, care au fost mai afectati de piatra.
Am lasat ce a fost mai putin afectat.  Aia straini nu-s ca ai nostri, batuti de piatra sau cu pamant.


Cand vine vorba de hipermarketuri, producatorii romani de pepeni pierd meciul cu Grecia, mai ales in aceasta perioada. De-acolo inca vin cantitati importante. Motivul e simplu: produc mai mult, incep recoltarea mai devreme si vand mai ieftin. Asadar, in acest meci ne conduc, chiar daca pepenii nostri sunt mai dulci. Cantitatea castiga si inunda piata...

Unde mai pui ca in alte tari cultivarea lubenitei este o industrie adevarata. Iata cum se face recoltarea, spre exemplu, peste hotare. Imaginile nu mai au nevoie de comentarii...

CUM ALEGEM PEPENII?

Pentru a alege un pepene copt, in primul rand trebuie sa il ridicati. Daca e greu, inseamna ca e numai bun. Din 2 pepeni de aproximativ aceeasi marime, optati pentru cel mai greu.

De asemenea, verificati punctul din partea opusa coditei. Trebuie sa fie galben, semn ca lubenita este coapta.  In cozul coditei, daca aceasta este uscata, inseamna ca pepenele a fost cules de multa vreme.

AN SLAB PENTRU CIRESELE ROMANESTI

Iunie, iulie si august sunt lunile in care putem cumpara cirese autohtone.

Cand vine vorba de ciresele romanesti de pe masa noastra, situatia sta cam asa: productia Romaniei reprezinta 7,7% din totalul Uniunii Europene.

Asta se intampla insa intr-un an bun! 2016 a adus multe probleme si in livezile de ciresi si visini. Asa se explica faptul ca preturile se mentin mari prin piete. Intre 8 si 10 lei, daca nu si mai mult, in functie de zona.

Un motiv de bucurie pentru importatori, care aduc cirese din restul Europei.

FRUCTELE ROMANESTI AU POTENTIAL

Anul trecut, unul din patru mere recoltate la nivelul continental a venit din Polonia. Spania a fost campioana la capitolul piersici. Noi abia tinem capul la suprafata. Potentialul este insa urias in tara noastra.

Ocupam locul 5 in Uniunea Europeana la productia de fructe. Iar asta inseamna aproximativ 150 de mii de hectare cultivate.

Si e loc de mai bine!

Asadar, la capitolul general, putem spune ca facem meci egal. Iar viitorul ne-ar putea aduce cateva goluri in avans, daca stim sa investim in dezvoltarea si promovarea culturilor.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI