"Cat te costa": Lectie de mers la cumparaturi. De ce buget ai nevoie, ce masina, cu cine si unde
Trucuri pentru a face economii găsim la tot pasul pe internet. Noi vă propunem să mergem şi mai departe pentru a mai salva din bugetul pentru cumpărături. Mărimea, grosimea şi distanţa sunt indicatori vitali când vine vorba de cheltuieli. Dacă învăţăm să controlăm aceste dimensiuni, facem şi economii. Explicaţiile vin în rubrica ştirilor Kanal D "Cât te costă?"!
Valoarea zilei ne arata ca bugetul lunar pentru cumparaturi, varianta romaneasca, este de aproximativ 200 de lei. O valoarea medie, rezultata din extreme. 45 la suta din aceasta suma este alocata pentru carne si produse de panificatie. Desigur, fiecare isi imparte banii dupa nevoi. De cealalta parte, marii comercianti fac orice pentru a ne umple cosurile.
Sa vorbim acum despre marimea portbagajului.
Credeti sau nu, exista o legatura cu ce si mai ales cat cumparam. "Avem o latime de 32. O lungime de 100. Si o adancime de aproximativ 30"
O masina mica inseamna si cumparaturi mai putine. E logic, nu? Unde le pui pe toate?
Pana la urma, chestiunea asta tine si de o latura fizica, dar si de una psihologica.
Stai un pic! Vrei sa spui ca ar trebui sa ne luam toti masina mica? Nu, e foarte bine daca ai masina mare. Dar ideea ar fi sa-ti infranezi nevoia de a o umple de fiecare data. E vorba de prioritizarea nevoilor! Aha!
"Avem aproape un metru. Asa avem un metru si 10. Si aici avem aproape 60 de centimetri"
"Sotia e prezenta?". Iata un alt indicator important, dupa cum ne spune urmatorul domn.
"Dar, nu va imbie sa cumparati mai mult, tocmai pentru ca incat atatea? Uitati, daca vin cu sotia, da. Daca vin singur, nu prea ma imbie."
Iar daca facem trecerea la o duba…
"Pe asta nici nu mai are rost sa o mai masor!"
"Sa cumpar mai mult? Nu! Sa cumpar mai putin, pentru ca acum trebuie sa fac economie. Am platit mult pe masina, consuma mult. Nu, glumesc. Portbagajul e incapator, asta e ideea. Da! Acum, o singura plasa e suficienta? Nu, uitati-va la mine.
Sunt mai solid!"
Sa ne mutam acum la portofel. Folosim cardul la cumparaturi? Psihologic vorbind, avem tendinta sa cumparam mai mult, pentru ca nu vedem efectiv cum ne zboara banii din mana. In schimb, varianta cash ne permite un control mai clar asupra cheltuielilor. Vezi bancnotele si parca nu-ti vine sa le arunci pe orice.
Este la fel de importanta distanta fata de magazinul din care ne facem cumparaturile.
In felul acesta…
Stop! Stai! Nu inteleg. Adica, mi se pare absurd. Tu ma pui sa ma duc in alt oras sa-mi fac cumparaturile in alt oras., sau ceva de genul asta? Mama, tu parca vrei sa-mi distrugi materialul. Nu. Am vrut sa spun urmatorul lucru. Daca ai hipermarketul la coltul blocului si cumperi orice, in orice cantitate, e o prostie, pentru ca pana la urma o sa arunci produsele respective.
Aruncam sute de kilograme de alimente, an de an. Si asta pentru ca facem cumparaturi in nestire. Daca alegem sa mergem cu transportul in comun sau la un hipermarket din alt cartier, atunci vom cumpara doar ce e esential. Cine vrea sa care plase pline ochi, pe distante mari?
O alta metoda de a economisi o putem numi "plasa de acasa". Alegeti una singura si faceti tot posibilul sa introduceti cumparaturile doar in ea.
Ce nu incape, e de prisos. Lista de cumparaturi este la fel de importanta.
Ca sa respecti regula unei singure plase, trebuie sa stii cum sa impachetezi.
Conservele si celelalte obiecte grele se aseaza primele, pentru stablitate. Apoi, construiti pereti din cutii, pe marginea plasei. Produsele care se pot zdorbi se aseaza mereu la final, deasupra obiectelor grele.
"Cat te costa?" revine martea viitoare. Pana atunci, aveti mare grija de banii dumneavoastra!