"Aerul conditionat are 2 dezavantaje. Nu e cel mai recomandat pentru sanatate. Unde mai pui ca ridica si factura la energia electrica. Asadar, sa analizam si alte optiuni..."
VALOAREA ZILEI: 1200-9000 DE LEI
Sa incepem usor, doar nu vrem sa ne incingem. Cand vine vorba de aerul conditionat, e de aur regula: "fa-ti iarna car si vara sanie"! Altfel spus, trebuia cumparat de mult.
RACOARE, PE GRATIS
Sa analizam scenariul de care o sa tot avem parte in aceasta vara. Temperatura trece de 30 de grade in termometre. Asta inseamna ca o sa resimtim 40, 45 de grade, daca nu si mai mult. Cum pastram racoare in casa?
SFATUL NR.
Este important sa izolam locuinta in orele de canicula. Asta inseamna ca usile si ferestrele trebuie pastrate inchise. Nu uitati: afara e mult mai rau! Draperiile groase, sunt si ele utile. Nu ca in aceasta imagine. Transparente si vaporoase, nu sunt foarte utile pentru a mai opri din caldura.
Nu este indicat ca in timpul zilei sa patrunda lumina din belsug in casa.
Jaluzelele, daca exista, trebuie tinute trase peste ferestre! Aceste sfaturi pot fi duse si mai departe. Montati folii reflectorizante pe geamuri. Nu aveti asa ceva? Este util si banalul parasolar folosit in autoturisme.
Tot la acest capitol, iata o alta variatiune a aceluiasi sfat: asezati ghivece cu flori in fata ferestreleor. Plantele absorb o parte din energia solara.
SFATUL NR. 2
Este foarte important de stiut cand sa aerisim. Sub nicio forma nu deschideti ferestrele la pranz, cand afara sunt peste 30 de grade.
Pentru a aerisi corect, nu-i suficient sa deschizi doar o fereastra. E nevoie si de o usa deschisa, pentru ca aerul sa circule in casa.
Dimineata devreme sau seara tarziu e cel mai bine sa aerisim casa. Ideea importanta e sa facem asta cand afara e ceva mai racoare.
SFATUL NR. 3
Evitati sa supraincalziti inutil locuinta. Nu gatiti in momentele extrem de calduroase ale zilei. Aragazul pornit aduna cateva grade bune la temperatura din casa. De asemenea, scoateti din priza aparatele electronice. Chiar si laptopul emana caldura atunci cand functioneaza de ceva vreme.
SFATUL NR. 4
Un ventilator este o varianta ceva mai ieftina pentru a mai usura din canicula resimtita in casa.
Preturile pornesc de la 30 de lei si trec de 600 pentru un ventilator dotat cu umidificator. Inainte de a-l cumpara, luati in calcul, pe langa buget si dimensiunile camerei in care il veti folosi.
In primul rand, trebuie spus ca ventilatorul nu raceste aerul. Doar il recircula. Daca asezam in fata lui cateva pet-uri cu apa pe care le-am tinut in prealabil la congelator, reusim totusi sa reducem temperatura. Cat despre locul in care trebuie asezat acesta, e o intreaga dezbatere pe internet...
Deci, ati aseza ventilatorul jos, sau l-ati aseza mai sus?
Raspunsul tine de legile fizicii.
Daca vreti sa racoriti interiorul casei, nu vreti sa aveti ventilatorul sus. Si asta pentru ca aerul cald se ridica! Aerul rece ramane jos. Si aici ar trebui sa fie ventilatorul.
SFATUL NR. 5
In timpul zilei, mobila inmagazineaza caldura. Iar noaptea o elimina treptat. Asadar, acoperiti mobilierul. Folositi pleduri sau alte textile de culori deschise. Albul e cel mai potrivit!
SFAT PRACTIC!
Cand vine vorba de asternuturi, specialistii ne recomanda si alta optiune, in afara de bumbac.
Satinul este o tesatura recomandata pentru asternuturi. De ce? Are rolul de a izola si de a pastra racoarea.
Ca alegem bumbac sau satin, vara este indicat sa optam pentru culori deschise: verde, galben, alb. Preturile trec de 150 de lei pentru un set complet de asternuturi.
AER CONIDTIONAT, HOME-MADE?
Pe internet descoperim solutii inclusiv pentru construirea unor aparate de aer conditionat artizanale. E nevoie de o lada friogorifica, un ventilator de mici dimensiuni si un cot pvc folosit in general la instalatiile sanitare. Cu 60, 70 de lei cumparam cele necesare, daca nu le avem deja in casa. Decupam cutia lazii frigorifice...
Introducem gheata in lada, pornim ventilatorul si uite-asa avem un aparat de aer conditiona "home-made"! E nevoie doar de putina indemanare pentru a-l incropi. Atentie insa la suprasolicitarea istalatiei electrice. Prea multe aparate in priza, in acelasi timp inseamna numai la necazuri.
"Ne revedem peste fix o saptamana, la Cat te costa? Pana atunci, aveti mare grija de banii dumneavoastra. Se topesc la fel de repede vara, ca si iarna..."