Paștele ortodox pică în acest an pe data de 5 mai 2024. Până la sărbătoarea Învierii Domnului, creștinii trebuie să se pregătească temeinic. Pe lângă ținutul postului și curățarea locuinței, aceștia trebuie să se ocupe și de fiertul și vopsitul ouălor de Paște.

Tradiția ne spune că în Joia Mare din Săptămâna Patimilor creștinii vopsesc ouăle roșii. Așadar, aceasta este ziua potrivită pentru a vă ocupa de acest aspect important.

Aflați în continuare cât timp se fierb ouăle de Paște, cum le verificăm că s-au fiert îndeajuns sau încă sunt proaspete, dar și ce metode există pentru a le vopsi natural.

Cât timp se fierb ouăle de Paște și cum le verifici dacă sunt proaspete?

Procesul fierberii ouălor de Paște nu este foarte complicat. Pentru început, este bine să le scoți de la frigider cu măcar o oră înainte de a le pune la fiert (sau chiar două ore înainte), astfel încât ele să ajungă la o temperatură mai apropiată de cea a camerei.

Citește și: Când se trece pe sub masă în Postul Paştelui 2024?

Mai departe, ouăle trebuie așezate într-un singur strat într-o oală, iar apoi trebuie acoperite cu apă cam un centimetru, maxim doi peste ele. Este important de reținut faptul că cu cât puneți mai multe ouă în oală, cu atât mai multă apă trebuie pusă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

oua rosii de paste

radiția ne spune că în Joia Mare din Săptămâna Patimilor creștinii vopsesc ouăle roșii.

[Sursa foto: Freepik]

Lăsați apa să dea în clocot, dar aveți grijă ca focul să fie mediu, iar după ce a început să dea în clocot, puteți cronometra între 10-15 minute pentru a vă asigura că veți avea ouă tari.

Dacă nu vă doriți ouă foarte tari, le puteți lăsa și 5 minute după ce a dat apa în clocot, iar apoi să le scoateți. Ouăle de Paște trebuie să se poată decoji.

Totodată, este important să să vă asigurați pe parcurs că ouăle nu se vor crăpa sau sparge în procesul de fierbere.

Dacă nu sunteți siguri de gradul de fierbere, puteți lua un polonic pentru a ridica oul. Dacă este greu, înseamnă că acesta s-a fiert suficient. Dacă este mai ușor, înseamnă că încă este proaspăt și mai trebuie lăsat la fiert.

Cum putem vopsi ouăle? Metode diverse pentru vopsitul ouălor de Paște

Este indicat ca atunci când alegeți ouăle de Paște să vă asigurați că sunt ouă proaspete, albe. Culoarea pe care o doriți pentru ouă va prinde mult mai bine pe niște ouă albe. 

Dacă folosiți vopsea pentru ouă din comerț, este important să adăugați o lingură de oțet în vasul în care veți pune vopseaua și ouăle, pentru ca rezultatul final să fie o culoare vibrantă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2024?

oua incondeiate de paste

Iată câteva metode naturale pentru vopsitul ouălor de Paște, după ce le fierbem.

[Sursa foto: Freepik]

Există și metode naturale prin care puteți vopsi ouăle de Paște, dacă nu doriți să folosiți vopsea din comerț, conform wowbiz.ro:

  • Roșu/roz- aveți nevoie de două căni de sfeclă roșie tăiată sau zmeură
  • Albastru/violet- aveți nevoie de două căni de afine
  • Galben/auriu- aveți nevoie de o linguriță de turmeric, coji de portocale, morcovi sau lămâie
  • Verde- vă puteți folosi de frunze de spanac
  • Mov- puteți folosi varză roșie
  • Portocaliu- aveți nevoie de foi de ceapă galbenă și paprika

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si