Cât timp se poartă Mărțișorul și unde trebuie acesta pus? Tradiții românești pentru 1 Martie
Mărțișorul este un obicei frumos și important pentru poporul român. Iată cât timp se poartă Mărțișorul și unde ar trebui să îl punem după ce îl purtăm pentru a avea parte de noroc în viață. Iată ce tradiții românești există de Mărțișor.
Oferirea și purtarea Mărțișorului sunt două obiceiuri foarte importante și foarte frumoase ce datează din cele mai vechi timpuri. Mărțișorul este unul dintre simbolurile primăverii, alături de ghiocei. Sărbătoarea acestuia are loc în prima zi a lunii martie.
Luna martie este considerată perioada din an în care natura revine la viață. Numele lunii martie vine de la zeul Marte, considerat ocrotitorul câmpului, al turmelor, dar și zeul care readucea natura la viață prin forțele sale incredibile.
Așa cum ziceam anterior, obiceiul Mărțișorului există de foarte mult timp, iar conform folclor-romanesc.ro, în mai multe săpături arheologice din țara noastră au fost găsite mărțișoare foarte vechi, de ordinul miilor de ani. Formele mărțișoarelor găsite erau ca un fel de mici pietre în nuanțe de alb și roșu. Acestea erau adesea înșirate pe o ață și purtate la gât ca talismane.
Cât timp se poartă Mărțișorul și unde trebuie acesta pus după ce nu mai este purtat?
Conform obiceiului vechi, Mărțișorul trebuie purtat, la mână sau în piept, sau în orice alt mod creativ, între 9 și 12 zile, începând cu data de 1 martie. Chiar și așa, putem purta Mărțișorul pe întreaga lună martie.
După ce nu mai este purtat este bine să îl punem într-un pom cu flori pentru a ne asigura că vom avea un an prosper, cu noroc și bunăstare. În caz contrar, dacă aruncăm acest prețios și mic talisman, riscăm să atragem ghinionul sub diverse forme.
Conform sursei citate anterior, în credința bucovineană, acest prețios talisman ar fi, de fapt, firul zilelor din an, tors de Baba Dochia atunci când urca cu oile pe munte.
Se face totodată trimitere la firul vieții omului tors în momentul nașterii de către ursitoare.
În zona Dobrogei, mărțișoarele sunt purtate până când sosesc cocorii, iar apoi sunt aruncate în aer pentru a atrage fericirea în viața oamenilor care respectă acest obicei.
Vestitul Mărțișor, care poate fi și un șnur simplu alb-roșu, poate fi pus și pe la ferestre, la uși și la coarnele animalelor pentru a alunga orice formă de rău.
Cum interpretăm culorile alb și roșu ale Mărțișorului? Semnificația lor
Se spune că nuanța de roșu din mărțișor este dată de foc, de sânge, de soare, iar aceasta este semnificația vieții. Este asociată cu sexul feminin. Albul simbolizează înțelepciunea bărbatului.
Cele două culori reprezintă așadar, un simbol al sexelor, dar semnifică și forțele care dau naștere vietăților.
Aceste nuanțe mai reprezintă și cele două anotimpuri opuse, iarna și vara, iar în trecut erau percepute ca fiind cele două anotimpuri principale, în timp ce primăvara și toamna erau doar anotimpuri
de tranziție.
Conform credinței populare, mărțișorul este simbolul „funiei anului” care prin împletirea celor două fire (alb și roșu) simbolizează zilele din întregul an.
Tradiții românești de Mărțișor. Ce este bine să faci pentru a avea noroc în această perioadă?
Mărțișorul se oferă diferit, în funcție de zona țării în care ne aflăm. Spre exemplu, în zona Moldovei, dar și în zona Banatului, pe data de 1 martie, băieții primesc mărțișoare de la fete, iar ei oferă mărțișoare fetelor pe data de 8 martie, de Ziua Femeii.
Cu toate acestea, restul zonelor din țară, femeile primesc mărțișoare de la bărbați pe data de 1 martie, dar și pe data de 8 martie.
În funcție de zona geografică din care provine o persoană, mamele obișnuiesc să lege un mărțișor cu o monedă de argint sau chiar de aur de mâna pruncului lor, înainte ca Soarele să răsară în dimineața zilei de 1 martie. În acest fel se asigură că ai lor copii vor fi feriți de rele și de boli.
În Bihor, unii oameni se spală cu apă de ploaie căzută pe 1 martie, dacă în această zi plouă. Așa se asigură că devin mai frumoși, dar și mai sănătoși.
Românii își aleg Babele în zilele de 1-9 martie, an de an. Acest obicei frumos și vechi le va prezice viitorul. Află de AICI cum îți poți alege Baba și la ce să te aștepți de la noul an care abia a început.