Cât va costa energia electrică până în 2025. Guvernul solicită plafonarea prețului
Cât va costa energia electrică până în 2025. În privința prețului plafonat la energia electrică, coalția de guvernare a ajuns la un compromis. În mai puțin de un an, aceasta este a cincea schimbare a reglementărilor în domeniu.
Cât va costa energia electrică până în 2025, după solicitarea de plafonare a prețului
Premierul Nicolae Ciucă a declarat faptul că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a convenit asupra preţului la energia electrică pentru consumatorii casnici pentru perioada următoare, plafonarea urmând a fi aplicată pentru cel puţin un an, începând cu 1 ianuarie 2023.
"Ieri a fost o decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut, împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră şi am convenit că vom continua să asigurăm preţul de 0,68 de lei pentru cetăţenii care consumă până la 100 kWh, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 kWh.
Acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 kWh până la acest plafon, dar ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o de 1,3 lei/kWh", a declarat Nicolae Ciucă.
De asemenea, acesta a declarat faptul că pentru IMM-uri s-a stabilit menţinerea preţului de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori- 1,3 lei/kWh.
"Urmează ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă", a adăugat Ciucă. Premierul a precizat că măsurile anunţate urmează să fi aplicate pentru cel puţin un an, întrebat dacă termenul de aplicare este până în 2025.
Plafonarea prețului energiei electrice ar fi a cincea schimbare a reglementărilor în domeniu în mai puțin de un an.
Legea privind aprobarea precedentei reglementări (adică a OUG 119/2022) nu a ieșit încă din Parlament. Guvernul vrea să dea o nouă OUG, potrivit premierului Ciucă.
Alte măsuri luate de Guvern pentru ajutorarea românilor
Pentru ajutorarea românilor, Guvernul vrea să continue campania de ajutorare a persoanelor cu pensii mici. În consecință, s-a prelungit sprijinul oferit acestora până la 1 iulie 2023.
Aleșii iau în calcul posibilitatea de a acorda persoanelor cu venituri mici noi ajutoare, deoarece inflația în România este de 15%.
Nicolae Ciucă a venit cu o veste importantă pentru pensionari, în legătură cu voucherele sociale, mai exact, acestea urmează să fie acordate și în anul 2023.
Parlamentul a a aprobat încă bugetul de stat, fiind pentru prima dată în România când bugetarea urmează să se facă pe bază de programe.
Nicolae Ciucă a declarat faptul că măsurile sociale vor fi în vigoare în 2023: