La pachet cu proiectele legilor Bugetului de stat pe 2024 și Bugetului Asigurărilor Sociale, Ministerul de Finanțe a pus miercuri în transparență publică și așa-numita Ordonanță-trenuleț.

Citește și: VIDEO- Majorarea salariului minim i-ar putea costa pe șoferi. Amenzile ar putea fi mărite

Ea conține măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale, dar și alte modificări și completări ale unor acte normative.

Una dintre prevederile din proiectul de OUG se referă la majorarea amenzilor rutiere. 

Astfel, va crește de 1 ianuarie 2024 valoarea punctului de amendă  care acum este înghețat la 145 de lei.

Cu cât crește punctul de amendă în 2024

"Circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului", se spune în proiectul de ordonanță.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

După intrarea în vigoare a Ordonanței, punctul de amendă va fi de 165 de lei, cât reprezintă 5% din salariul minim ajuns din luna octombrie la 3.300 de lei.

Este vorba de o creștere cu 18% a punctului de amendă din 2024. 

Există, totuși, o veste bună, aceea că, pentru că, potrivit legislației actuale, valoarea unui punct-amendă, ar trebui să fie 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, iar Guvernul a decis să nu majoreze punctul de amendă până la 330 lei.

Cele mai ușoare amenzi rutiere cresc cu 40 de lei

Clasa I de sancțiuni din Codul Rutier, cea cu cele mai mici amenzi aplicate șoferilor, prevede un nivel minim al amenzii de 2 puncte amendă.

Șoferii vor plăti de acum înainte o amendă minimă de 330 lei, în loc de 290 lei- deci cu 40 de lei mai mult.

De exemplu, dacă acum plătim 435 de lei pentru nepurtarea centurii de siguranță, de la 1 ianuarie vom scoate din buzunar 495 de lei.

Și amenda pentru vorbitul la telefon va fi mai mare. Șoferii care sunt prinși la volan cu telefonul mobil sunt amendați cu de 4 până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă că vom plăti între 660 lei și 1.320 lei.

Trebuie precizat faptul că în cazul achitării amenzii în 15 zile lucrătoare, suma va fi redusă la jumătate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si