Ce se întâmplă cu facturile la energie ale românilor în iarna 2024-2025?

Se anunță o iarnă mai grea decât cele cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, însă, din fericire, schema de compensare-plafonare la preţul curentului electric și la gaze, este aprobată până la data de 31 martie 2025.

Citește și: Vouchere pentru alimente 2024. Când intră banii pe card în octombrie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut recent că, fără măsuri de subvenţionare și de compensare a preţului, "facturile ar putea să crească". 

Abia de la 1 aprilie 2025 este preconizată liberalizarea pieței de energie, până atunci românii plătesc 1,3 lei pe kWh în cazul energiei electrice.

În cazul celor care au un consum sub 100 KWh/lună, facturile medii la curent nu trec de 45 de lei, însă lunile de iarnă aduc de regulă un consum mai mare.

Frigul vine mai devreme în iarna 2024-2025

Meteorologii au avertizat că frigul își va face simțită prezența mai devreme anul acesta. Încă de la finalul lunii octombrie, în Miercurea Ciuc temperaturile minime vor fi negative.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Abia după mijlocul lunii noiembrie va ninge în județul Harghita. Mai exact în jurul datei de 17 noiembrie. În București va ninge tot în a doua decadă din noiembrie.

În luna noiembrie, în Capitală ar putea să se producă primul îngheț la sol din sezonul rece.

Temperaturile minime vor fi între -1 și -2 grade Celsius. Temperaturile vor scădea considerabil în toată țara după 10-11 decembrie.

Facturile rămân subvenționate la iarnă

Sebastian Burduja a punctat că nu vor fi majorări la iarnă în ceea ce priveşte facturile la energie ale românilor, schema de compensare-plafonare fiind valabilă până în primăvara anului viitor.

"Deci, aşa cum astăzi, fiecare român plăteşte un preţ maxim reglementat, 0,68, 1 leu, 1,3 lei, în funcţie de nivelul de consum, la fel se va întâmpla şi iarna aceasta. Deci nu vor fi facturi mai mari faţă cele anul trecut", a spus ministrul Energiei.

Oficialul guvernamental a precizat că în ultimul an, nu doar că s-a păstrat acest sistem de compensare-plafonare, ba chiar au fost micşorate facturile. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"De prin iunie s-a simţit o ieftinire la gaz, cam de 20%, iar la energie electrică, pentru cei care au avut un consum de peste 300 de kWh, deci cei care consumă un pic mai mult, de asemenea cam 10-15% s-au ieftinit facturile",

a susţinut Sebastian Burduja. 

Cât urmează să plătească românii la facturi în 2025

Măsurile pe care Executivul le va lua după 1 aprilie 2025 vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil, susţine ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Noi ne dorim să fie un impact cât mai mic. Este posibil ca pentru consumatorii cu un consum de peste 300 de KWh pe lună să se ieftinească facturile, ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent, dar pentru cei care se încadrează la sub 100 KWh/lună e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească".

"Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil. Dacă în prezent un consumator de până la 100 KWh/lună pe lună are o factură la curent de aproximativ 45 lei, probabil că este un cost totuşi suportabil. Deci, atâta timp cât aceste facturi nu vor creşte, cred că ne vom fi făcut datoria", a precizat Burduja.

Acesta a subliniat că, în prezent, se lucrează într-un grup de lucru interministerial la nivelul Guvernului pentru a defini "foarte bine consumatorul vulnerabil în sectorul energetic", iar acesta să poată primi un sprijin din partea statului, astfel încât facturile lunare să fie suportabile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si