Cât zahăr se pune în colivă? Aceasta este întrebarea care uneori le macină pe gospodine. 

Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai mari sărbători din acest an, Moșii de Toamnă, denumită și Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are loc pe 4 noiembrie 2023.

În preajma acestei sărbători este important să ne pregătim cât se poate mai bine pentru a merge la preot cu sufletul și inima curate.

Totuși, nu trebuie să uităm și de tradiționala colivă care se împarte de această sărbătoare pentru sufletele celor adormiți.

Îți prezentăm cea mai bună rețetă de colivă recomandată de preoți. Află cât zahăr trebuie să pui în preparatul pentru Sâmbăta Morților.

Reteta coliva - Sambata Mortilor - Mosii de Toamna

Cât zahăr se pune în colivă?

[Sursa foto: Inquam Photos/George Calinbu]

Cât zahăr se pune colivă? Rețeta recomandată de preoți

Pentru coliva pregătită cu ocazia sărbătorii Moșilor de Toamnă, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500g grâu decorticat sau arpacaș
  • 375g zahăr
  • aproximativ 250g nuci curățate
  • vanilie
  • coajă rasă de lămâie (opțional)
  • o cană și jumătate de pesmet din pâine albă sau biscuiți (dacă nu o pregătim în zile de post)
  • zahăr pudră (cât să acopere coliva)
  • 1 linguriță de sare
  • cacao și bomboane pentru ornat coliva

Citește și: Sărbătoare 4 noiembrie 2023: Tradiții pentru Sâmbăta Morților/ Moșii de Toamnă. Calendar ortodox

Reteta coliva - Sambata Mortilor - Mosii de Toamna

Cum preparăm tradiționala colivă de Sâmbăta Morților?

[Sursa foto: Doxologia]

Instrucțiuni. Cum preparăm coliva?

În primul rând, eliminăm toate corpurile străine din grâu și îl spălăm în mai multe ape. Apoi, punem grâul într-o oală mai mare peste care turnăm apă ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palmă și-l fierbem cel puțin o oră. Din când în când trebuie să amestecăm ca să nu se prindă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, iar apoi o învelim cu o pătură sau ceva mai gros pentru a-și menține căldura pe o perioadă mai lungă de timp.

După ce au trecut 4-5 ore, adăugăm zahărul și fierbem din nou, până se leagă. Apoi, o amestecăm cu o lingură curățată din lemn ca să nu se lipească de fundul vasului.

După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit până ce compoziția s-a răcit. O ținem acoperită în frigider până când ne dorim să finisăm coliva.

Înlăturăm coaja care s-a format, adăugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau râșnite, după preferințe.

Mai departe, amestecăm ușor ingredientele până când totul se omogenizează. Compoziția o vom așeza pe un platou curat, mai mare decât o coală de hârtie, iar apoi o modelăm uniform pe platou ca să capete o formă frumoasă.

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu- antena3.ro

Citește și: Calendar ortodox 3 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este vineri, cu o zi înainte de Moșii de Toamnă?

Deasupra vom cerne pesmetul, pe care îl presăm puțin cu un carton ca să fie mai dens și mai neted, iar apoi cernem un strat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm, cât să acopere bine pesmetul. Apoi, îl presăm, ca pe pesmet.

Pentru ornarea colivei putem folosi un șablon făcut din carton care să reprezinte o cruce, peste care vom cerne puțină cacao. Putem folosi o varietate de bomboane cum ar fi migdale trase în zahăr, drajeuri, în funcție de inspirație și preferințe.

La final, curățăm bine marginile platoului de pesmetul și zahărul căzut la cernut. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si