In articol:
Cât zahăr se pune în colivă? Aceasta este întrebarea care uneori le macină pe gospodine.
Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai mari sărbători din acest an, Moșii de Toamnă, denumită și Sâmbăta Morților.
În preajma acestei sărbători este important să ne pregătim cât se poate mai bine pentru a merge la preot cu sufletul și inima curate. Totuși, nu trebuie să uităm și de tradiționala colivă care se împarte de această sărbătoare pentru sufletele celor adormiți.
Îți prezentăm cea mai bună rețetă de colivă recomandată de preoți. Află cât zahăr trebuie să pui în preparatul pentru Sâmbăta Morților.
Cât zahăr se pune colivă? Rețeta recomandată de preoți
Pentru coliva pregătită cu ocazia sărbătorii Moșilor de Toamnă, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 500g grâu decorticat sau arpacaș
- 375g zahăr
- aproximativ 250g nuci curățate
- vanilie
- coajă rasă de lămâie (opțional)
- o cană și jumătate de pesmet din pâine albă sau biscuiți (dacă nu o pregătim în zile de post)
- zahăr pudră (cât să acopere coliva)
- 1 linguriță de sare
- cacao și bomboane pentru ornat coliva
Citește și: Sărbătoare 4 noiembrie 2023: Tradiții pentru Sâmbăta Morților/ Moșii de Toamnă. Calendar ortodox
Instrucțiuni. Cum preparăm coliva?
În primul rând, eliminăm toate corpurile străine din grâu și îl spălăm în mai multe ape.
Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, iar apoi o învelim cu o pătură sau ceva mai gros pentru a-și menține căldura pe o perioadă mai lungă de timp.
După ce au trecut 4-5 ore, adăugăm zahărul și fierbem din nou, până se leagă. Apoi, o amestecăm cu o lingură curățată din lemn ca să nu se lipească de fundul vasului.
După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit până ce compoziția s-a răcit. O ținem acoperită în frigider până când ne dorim să finisăm coliva.
Înlăturăm coaja care s-a format, adăugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau râșnite, după preferințe.
Mai departe, amestecăm ușor ingredientele până când totul se omogenizează. Compoziția o vom așeza pe un platou curat, mai mare decât o coală de hârtie, iar apoi o modelăm uniform pe platou ca să capete o formă frumoasă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Calendar ortodox 3 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este vineri, cu o zi înainte de Moșii de Toamnă?
Deasupra vom cerne pesmetul, pe care îl presăm puțin cu un carton ca să fie mai dens și mai neted, iar apoi cernem un strat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm, cât să acopere bine pesmetul. Apoi, îl presăm, ca pe pesmet.
Pentru ornarea colivei putem folosi un șablon făcut din carton care să reprezinte o cruce, peste care vom cerne puțină cacao. Putem folosi o varietate de bomboane cum ar fi migdale trase în zahăr, drajeuri, în funcție de inspirație și preferințe.
La final, curățăm bine marginile platoului de pesmetul și zahărul căzut la cernut.