„O pană cibernetică uriașă a îngenuncheat astăzi țări întregi. Bănci, companii de transport și instituții media din toată lumea au avut de suferit din cauza întreruperii serviciilor Microsoft, iar efectele catastrofei IT s-au simțit și la noi.”, a spus Christian Sabbagh.

Pana globală a serviciilor Microsoft a declanșat haos în întreaga lume. Defecțiunea celui mai utilizat sistem de operare pentru calculatoare a lovit spitalele, serviciile feroviare, companiile aeriene, dar și micile afaceri.

Criza IT s-a resimțit cel mai puternic pe aeroporturi. Eroarea tehnică a oprit panourile de plecare și au făcut imposibile check-in-ul și îmbarcarea. În total, peste o mie de zboruri au fost anulate la nivel mondial. Puternic digitalizați, englezii s-au confruntat cu o adevărată catastrofă IT. Bursa de valori din Londra a fost perturbată, iar mai multe televiziuni au avut „întrerupe emisia”.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Situația a fost și mai gravă în Statele Unite, unde o mare parte din zi, nici numărul de urgență 911 a fost disponibil. Aici, pana informatică a lovit și sistemul medical, și asta pentru că dosarele electronice ale pacienților nu au putut fi accesate.

Panica s-a declanșat când utilizatorii Microsoft au avut parte de așa numitul „Ecran albastru al morții”, respectiv un ecran care te anunță că sunt probleme majore cu sistemul. Mesajele de eroare au dus la colapsul bancomatelor dar și al caselor de marcat din supermarket-uri.

Pana informatică s-a resimțit și pe aeroporturile de la noi

Pe aeroportul Henri Coandă, pana Windows a dus la anularea a patru curse până acum, spre Berlin, Roma, Paris și München, toate fiind cauzate doar de efectele în lanț ale crizei informatice din alte țări.

Bogdan Ivan, Ministrul Digitalizării, despre pana informatică la nivel mondial

„Dacă un avion care trebuia să plece din Germania sau din Spania către Aeroportul Otopeni din București nu a mai plecat la timp sau s-a anulat acest zbor care trebuia să ia alți pasageri din București să-i ducă către alte destinații, este evident că nu mai e o problemă de infrastructură informatică, și vorbim despre o problemă de logistică a companiilor aeriene care n-au putut să mai opereze și să onoreze aceste obligații față de călători. În momentul de față, România, pot să spun, că nu este afectată în mod direct de această eroare, pentru că vorbim despre sistemele guvernamentale și cele ale companiilor strategice de stat, care acum sunt în funcțiune la capacități maxime.”, a spus Bogdan Ivan, Ministrul Digitalizării.

Unul dintre sistemele de protecție ale Windows a provocat acest haos și a dat asigurări că lucrează pentru a remedia problema.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si