Câte arme nucleare are Rusia și cine le controlează? Vladimir Putin a făcut noi avertismente
Președintele rus, Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear.
Președintele rus, Vladimir Putin face noi dezvăluiri teribile! Oficialul a spus că, dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina, acest gest va fi considerat o escaladare semnificativă a războiului, informează Reuters.
Rusia este țara care are cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume. În total, Vladimir Putin ar controla aproximativ 5.580 de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.
Dintre focoasele stocate, 1.710 focoase strategice sunt desfășurate: aproximativ 870 pe rachete balistice terestre, aproximativ 640 pe rachete balistice lansate de pe submarine și posibil 200 în bazele de bombardiere grele, a precizat FAS.
„Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii", a spus Putin miercuri într-un interviu.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Statele Unite au declarat în raportul său privind revizuirea poziției nucleare din 2022 că Rusia și China își extind și modernizează forțele nucleare și că Washingtonul va urmări o abordare bazată pe controlul armelor pentru a evita cursele costisitoare de înarmare.
"În timp ce afirmațiile și retorica amenințătoare a Rusiei în domeniul nuclear sunt foarte îngrijorătoare, arsenalul nuclear și operațiunile Rusiei s-au schimbat puțin de la estimările noastre din 2023, dincolo de modernizarea în curs", a declarat FAS în analiza sa din 2024 privind forțele rusești.
Putin a declarat în cadrul unui interviu publicat miercuri de agenția RIA Novosti, cu doar două zile înainte de începerea alegerilor prezidențiale în Rusia, că Moscova este dispusă să pună capăt războiului prin „mijloace pașnice”, dar că Ucraina trebuie să țină cont de „realitățile de pe teren”. Președintele rus a dat de înțeles că Ucraina trebuie să accepte pierderea teritoriilor sale.
„Nu am încredere în nimeni, dar avem nevoie de garanții iar garanțiile trebuie să fie în scris, ele trebuie să fie de o asemenea natură încât să ne satisfacă”, a explicat el.