Close sidebar
Close sidebar

Câte baze militare are NATO în Europa. Alianța politico-militară are o forță terestră de până la 4.000 de militari în România

NATO reprezintă alianța politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la data de 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și 10 state europene. NATO, cuprinde în prezent 30 de state membre din Europa și America de Nord. Află câte baze militare are NATO în Europa!

Alina Raducu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Alianța NATO s-a format din state independente, interesate de menținerea păcii și apărarea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre.

Inițial, aceste statele membre NATO au fost: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda si SUA. La 18 februarie 1952, au mai aderat aderat la tratat: Grecia si Turcia, iar la 6 mai 1955, RFG a devenit membră NATO.

Totodată, scopul NATO este de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite. 

În ultimul deceniu, SUA și NATO au asigurat activ baze militare în țările baltice, scandinave și est-europene de-a lungul graniței Rusiei.

În contextul provocările comune din vecinătatea estică și sudică, precum și numărul mare de membri comuni, cele două organizații NATO și UE, au decis să-și consolideze cooperarea începând cu anul 2016.

La Summit-ul de la Varşovia din 8-9 iulie 2016, liderii NATO şi UE au semnat o Declaraţie comună care conţine 7 domenii de interes pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două organizații, și anume:

- combaterea ameninţărilor hibride;

- cooperarea în plan operaţional, inclusiv în ce privește domeniul maritime;

- securitatea şi apărarea cibernetică;

- dezvoltarea capabilităților de apărare a statelor membre UE și NATO;

- industria de apărare şi cercetare;

- Exerciţii;

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

- construirea capacităţilor statelor partenere din est și vest în sfera securității și apărării. 

Citeste si: Joe Biden a discutat cu Volodimir Zelenski şi i-a transmis că SUA vor răspunde "rapid şi hotărât" la o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

Astfel, pentru a pune în aplicare prevederile Declarației comune fost adoptat, la nivelul celor două organizații, un set de 74 de măsuri practice pentru avansarea cooperării în cele 7 domenii de cooperare identificate (decembrie 2016 și 2017).

De asemenea, la Summit-ului de la Bruxelles (2018), cele două organizații au adoptat o nouă Declarație comună prin care se reconfirmă angajamentul de dezvoltare a parteneriatului, cu evidențierea a 4 domenii de intensificare a eforturilor: mobilitatea militară, combaterea terorismului, consolidarea rezilienței la riscuri de natură biologică, radiologică, chimică și nucleară (CBRN), respectiv promovarea agendei circumscrise domeniului  Femeile, Pacea și Securitatea  (WPS). 

Cele două organizații elaborează anual un raport în care sunt prezentate progresele înregistrate în implementarea cooperării. Ultimul raport a fost adoptat în iunie 2019.

Citeste si: Avertismentul SUA pentru Aliații din Europa. Rușii ar putea invada săptămâna următoare Ucraina

Câți militari are NATO în Europa?

Ţările baltice

În Estonia, Lituania, Letonia și Polonia, NATO are aproximativ 4.000 de militari în batalioane multinaționale. Totodată, NATO deține tancuri, apărare antiaeriană și unități de informații și supraveghere. Descrisă de NATO ca fiind pregătită pentru luptă, prezența forței ușoare de intervenţie este concepută ca un semnal de alarmă care ar declanșa aducerea de întăriri în cazul unei incursiuni rusești.

De asemenea, NATO mai are și o misiune de poliție aeriană în aceste țări, supravegheată de la baza aeriană Ramstein din Germania. NATO dispune, de asemenea, de patru forțe navale multinaționale permanente care patrulează în apele internaționale şi adiacente aliaţilor, inclusiv în Marea Baltică.

România şi Bulgaria

NATO are o forță terestră multinațională de până la 4.000 de militari în România. Franța s-a oferit să trimită mai multe trupe în țara noastră. Totodată, Statele Unite au soldați staționați în baze separate din România și Bulgaria. Aliații trimit în mod regulat detașamente de avioane de luptă pentru a sprijini poliția aeriană națională din Bulgaria și România.

Franţa

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Din 2022, Franța conduce împreună cu Germania, o forță de vârf de componente aeriene, terestre și maritime cunoscută sub numele de Very High Readiness Joint Task Force. Cu cel puțin 5.000 de soldați, această grupare poate fi operațională în 72 de ore. Spania, Portugalia și Polonia vor furniza, de asemenea, trupe anul acesta. Această forță reprezintă elementul cu cea mai mare pregătire a contingentului de răspuns al NATO format din 40.000 de militari.

Citeste si: Armata Ucrainei anunță Rusia că este pregătită pentru război: „Bine ați venit în iad!”

Trupele SUA din Europa

Aproximativ 74.000 de militari americani sunt staționați astăzi în Europa, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului din SUA, dar nu toți sunt în serviciu activ. Germania găzduiește aproximativ 36.000 de soldați americani, Italia aproximativ 12.000, Marea Britanie aproximativ 9.000, Spania aproximativ 3.000 și Turcia 1.600. Statele Unite rotesc, de asemenea, aproximativ 4.500 de soldați în Polonia, dar aceștia nu sunt staționați permanent. Multe dintre aceste forțe pot fi desfășurate sub auspiciile NATO.

Balcani

Aproape 3.500 de militari aliaţi și parteneri operează în Kosovo ca parte a forței de menținere a păcii KFOR a NATO.
De asemenea, aliații oferă sprijin pentru poliția aeriană aliaților mai mici din Balcani. Spațiul aerian al Sloveniei este protejat de Ungaria și Italia, în timp ce Albania și Muntenegru sunt acoperite de Grecia și Italia. Cerul din Macedonia de Nord este supravegheat de Italia.

Marea Mediterană

NATO are o misiune navală, Sea Guardian, care patrulează în Marea Mediterană și oferă informaţii despre situația maritimă aliaților. Totodată, sprijină şi operațiunile de combatere a terorismului pe mare. Ar putea, de asemenea, să susțină libertatea de navigație dacă este solicitată de aliați.

Citeste si: Blocaj în Marea Neagră. Cum afectează exercițiile Rusiei transportul maritim?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI