Un număr de 175 de secvenţieri au fost făcute în săptămâna 13-19 decembrie, când au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, arată analiza INSP. În total, până în prezent, au fost depistate 15 cazuri de infectare cu varianta Omicron, dintre care cele mai multe cu istoric de călătorie în Africa de Sud.

Citeste si: Ministrul Sănătăţii: Valul 5 al pandemiei va dura cel puțin două luni. Când va fi vârful

Unii epidemiologi sunt de părere că, imediat după Crăciun, tulpina Omicron va deveni dominantă la noi în țară, iar cazurile de infectare vor fi extrem de numeroase. 

Două cazuri de Omicron din România, fără o legătură epidemiologică clară

În săptămâna 50 au fost confirmate 7 cazuri cu varianta Omicron, iar în total- 15. Dintre acestea, 80% (12 cazuri) au avut istoric de călătorie în Africa de Sud (7), Nigeria (3), Tanzania (1), UK (1), 6,7% (1 caz) a avut legătură epidemiologică cu caz confirmat, iar 13,3% (2 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menţionată.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Valeriu Gheorghiță despre Covid-19: "Impactul este semnificativ mai mic la copii decât la adulți, dar nu este zero"

Dintre cele 15 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 13 (86,7%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă. Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare şi data recoltării probei a fost de 65-325 zile, cu o medie de 203 zile şi o mediană de 204 zile.

Ministrul Sănătăţii: Valul 5 al pandemiei va dura cel puțin două luni

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că valul al cincilea al pandemiei va dura cel puțin două luni, văzând care este situația din alte ţări, și că lunile de risc maxim sunt februarie şi martie 2022.

„Eu cred că valul al cincilea al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate.  Probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a declarat Alexandru Rafila, marţi la Parlament.

Ce mai arată raportul INSP

INSP se arată că, până în 19 decembrie, au fost raportate 7.794 de secvenţieri, din care 175 în săptămâna 50 (13-19 decembrie). Cele 175 de secvenţieri din săptămâna 50 au fost raportate de INCDMM Cantacuzino (80) şi INBI ”Prof.Dr.Matei Balş” (95).

Astfel, până la aceeaşi dată au fost confirmate 7.188 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care Alpha- 1.722, Beta- 11, Gamma- 23, Delta- 5.417, Omicron- 15.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Până la 19 decembrie, rata de confirmare cu VOC a fost de 92%. De asemenea, au fost confirmate 5.417 cazuri cu varianta Delta, din care 168 în săptămâna 50. Din cele 5417 cazuri cu varianta Delta, la 83 a fost detectată sub-varianta AY.4.2 (1,5%).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si