Usor, usor, cumparaturile devin sport extrem. Pretul produselor e format din atatea elemente, incat portofelul e luat cu friguri in plina vara. Asa ca orice eventuala economie e bine venita.

Pretul produselor difera, chiar daca magazinele sunt din acelasi oras, sau chiar daca poarta acelasi nume. De multe ori, diferentele sunt chiar de 30 de procente, ceea ce conteaza atunci cand vorbim de bugetul mediu de cumparaturi al romanilor.

In primul rand, trebuie sa intelegem ceva. Cand vine vorba de cumparaturi, avem de unde alege. Totul e sa fim dispusi sa experimentam si mai ales sa comparam.

Suprafata magazinelor de retail este de aproximativ 6 milioane de metri patrati. Comertul traditional aduna in jur de 80 de mii de unitati. Iar magazinele mari, hipermarketurile sunt aproximativ 1300. Iar asta inseamna ca si preturile difera.

Sa pornim la drum. Am ales un cos cu 3 produse de baza pentru a face comparatia intre mai multe magazine. Cartofi, ulei si faina.

La prima oprire, gasim cartofii cu 2 lei si 99 de bani pe kilogram. Un litru de ulei costa 6 lei si 7 bani. Iar faina: 2 lei 59

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Mergem mai departe. Gasim cartofi cu 2 lei si 49 de bani, ulei la 6 lei si 9 bani si faina cu 3 lei si 9 bani.

A treia oprire, alte preturi: cartofii, 3 lei 99. Uleiul, 6,19 lei.

Iar faina 2 lei si 39 de bani.

Nu ne oprim aici pentru ca ne-am propus sa vizitam cat mai multe magazine. Asadar, oprirea cu numarul 4. Cartofii costa 2,19 lei. Pe ulei platim 6 lei si 5 bani. Iar faina ne scoate din buzunar: 2 lei si 40 de bani pentru un kilogram.

Urmatoarea oprire ne aduce preturi de 1,79 de lei la cartofi, 6 lei si 9 bani la ulei si 3 lei si 9 bani la faina.

La magazinul cu numarul 6 gasim cartofi cu 2 lei si 9 bani. Ulei cu 6 lei si 7 bani si faina cu 2 lei si 51 de bani.

Internetul este calea cea mai simpla pentru a compara preturile. De asemenea, pastratii bonul fiscal. Pe langa loterie, e calea cea mai simpla pentru a vedea daca la magazinul de unde va faceti cumparaturile, in timp, pretul creste.

Concluzia? Cate magazine, atatea preturi.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

Cele mai mari diferente le gasim la cartofi. De la 1 leu si 79 de bani pana la 3 lei si 99 de bani. Preturile difera chiar si intre hipermarketurile de sub aceeasi umbrela, in functie de zona. La iesirea spre autostrada Bucuresi-Pitesti, un kilogram de cartofi e mai ieftin cu 1 leu fata de acelasi magazin din zona de nord a capitalei. Lucrurile nu sunt insa chiar atat de simple. Pentru a vizita mai multe magazine, am pierdut cateva ore bune in trafic.

O problema care poate aparea: din cosul de produse pe care vrei sa-l aduni, fiecare e mai ieftin la un magazine diferit. Asta nu inseamna ca trebuie sa vizitezi 10 hipermarketuri. E sufficient sa ne programam cumparaturile din timp.

Iar asta inseamna sa cumperi inteligent, adica sa planifici totul atent. Intr-o zi cumperi legumele si fructele dintr-un loc, poate dintr-o piata. Conservele, in alta zi. Detergentii si cosmeticele, din alta zona, in functie de pret. In mod normal, din toamna ar trebui sa verificam pretul produselor de baza din marile magazine, pe internet. Este un proiect initiat de Consiliul Concurentei si aflat acum in perioada de testare.

Pe langa celebra discutie legata de regula cu 51 la suta produse romanesti in hipermarketuri, legea votata recent de Parlament ar trebui sa sa lamureasca problema modului in care se formeaza pretul in magazine.

Teoretic, retailerii nu mai pot adauga in pret taxe de raft sau de listare. Totusi, se zvoneste ca acestea ar putea fi inlocuite cu taxe de depozit sau de vitrina. Aceeasi Marie, cu alta palarie, vorba romaneasca. Din toamna, ar trebui sa vedem si efectul monitorului online, daca va fi lansat. In Grecia, spre exemplu, preturile au scazut dupa implementarea acestui sistem.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si